Onderzoek naar succesvol regionaal bestuur aan Campus Fryslân krijgt 400.000 euro subsidie

Openingshandeling van het University College. Foto: Jacob van Essen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft een driejarige subsidie van 400.000 euro aan een onderzoek van Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen naar de meerwaarde van regionale samenwerking.

In het onderzoek worden ‘Bestuurlijk Regionale Ecosystemen’ geanalyseerd door onderzoekers prof. dr. Caspar van den Berg en promovenda Sofie Dreef. Naast het doen van landelijk onderzoek maken zij een grondige analyse van tien regio’s. De aanbevelingen moeten besturen van gemeenten en regio’s in Nederland helpen om slagvaardiger en effectiever te worden.

„De Nederlandse staatsinrichting lijkt op het eerste gezicht overzichtelijk, maar dat is al lang niet meer het geval”, zegt Sofie Dreef. „In de praktijk zit ‘bestuurlijk Nederland’ een stuk complexer in elkaar: naast Rijk, provincies en gemeenten zijn er steeds meer regionale bestuurlijke samenwerkingsverbanden tot stand gekomen.”

Met deze samenwerkingsverbanden bedoelen te onderzoekers vooral de laag die tussen de gemeenten en provincie ligt. „Denk daarbij aan de veiligheidsregio’s, de regionale energie-strategieën, de omgevingsdiensten en samenwerkingen tussen gemeenten in het sociaal domein”, legt Caspar van den Berg uit.

Van den Berg en Dreef richten zich daarom op het steeds grotere aantal bestuurlijke regionale samenwerkingsverbanden. Het netwerk van bestuurlijke samenwerkingsverbanden in een regio noemen zij het Bestuurlijk Regionale Ecosysteem (BRE). De hoofdvraag van het onderzoek luidt: Welke factoren maken dat het ene BRE succesvoller is dan het andere in het realiseren van maatschappelijke opgaven?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland