Onderzoek naar staat van beton bij Afsluitdijk

Rijkswaterstaat onderzoekt vanaf donderdag 14 juli de staat van het beton van de sluizen en bruggen van de Afsluitdijk.

Er zal onder water inspectie plaatsvinden aan de spuisluizen, tot september. Weggebruikers kunnen in deze periode een aantal nachten hinder ondervinden door voorbereidingswerkzaamheden.

Het beton van de spui- en schutsluizen en van de vaste en beweegbare brugdelen wordt geïnspecteerd. Hierna wordt de omvang van schade en slijtage aan het beton vastgesteld en een herstelaanpak opgesteld.

De inspecties vinden tot het einde van het jaar plaats, de schutsluizen vanaf begin 2017. De werkzaamheden zullen voornamelijk ‘s nachts plaatsvinden.

Spuisluizen Afsluitdijk

De spuisluizen zorgen ervoor dat overtollig water uit het IJsselmeer in de Waddenzee wordt geloosd en wordt voorkomen dat hoog water van de Waddenzee het IJsselmeer instroomt. Overstromingen worden hierdoor voorkomen. Ook zorgen de spuisluizen voor het peilbeheer van het water op het IJsselmeer en indirect ook op het Markermeer. In de Afsluitdijk bevinden zich twee spuisluiscomplexen. Het spuisluiscomplex Den Oever bestaat uit drie spuisluizen met elk vijf spuikokers. Het spuisluiscomplex Kornwerderzand bestaat uit twee spuisluizen met eveneens elk vijf spuikokers. Elke spuikoker is 12 meter breed en 4 meter diep en kan worden afgesloten door middel van schuiven.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement