De samenwerking tussen ROC Friese Poort en het bedrijfsleven in Friesland is een voorbeeld voor de rest van het land. Dat vindt de Onderwijsinspectie.

In een rapport dat binnenkort openbaar wordt gemaakt krijgt de mbo-instelling over de hele linie het predicaat ‘goed’. Dat oordeel hebben slechts vier mbo-instellingen in het hele land. Naast Friese Poort zijn dat Noorderpoort (Groningen), Summa (Eindhoven) en Sint Lucas (Boxtel).

De Inspectie van het onderwijs is vooral te spreken over de contacten tussen de school en het bedrijfsleven. ,,We hebben gezien dat het bestuur de aansluiting met het bedrijfsleven in de regio zoekt om het onderwijs samen vorm te geven’’, aldus de inspectie.

Met succes, meldt het rapport: ,,Er wordt ingespeeld op het vakmanschap waar bedrijven behoefte aan hebben. Studenten, ouders en bedrijfsleven kunnen erop rekenen dat studenten goed voorbereid zijn op een toekomstige plek in de samenleving als beroepskracht en burger.’’

Brede vorming

Inspecteurs keken rond op drie locaties waar Friese Poort studenten op bedrijfslocaties laat leren: in Burgum, waar studenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg een deel van hun studie volgen bij Alliade. In Emmeloord was de inspectie aangenaam verrast door de wijze waarop ‘brede vorming’ een plek krijgt in de opleidingen.

'Enthousiast zijn de inspecteurs over de Yacht Builders Academy'

Met het opzetten van het practoraat Brede Vorming, onder leiding van practor Koen Vos, wordt studenten duidelijk gemaakt dat zij zich niet alleen ontwikkelen tot vakmensen, ,,maar zich ook thuis voelen in de samenleving en ervaren dat hun bijdrage aan de maatschappij ertoe doet’’, schrijft de inspectie.

Uitdagend en innovatief

Enthousiast zijn de inspecteurs over de Yacht Builders Academy, waar opleidingen op het gebied van jachtbouw zijn gebundeld. Scheepswerf De Vries Makkum, bouwer van megajachten, leidt nu structureel 25 studenten op tot onder andere interieurbouwers en schilders. De werf is een belangrijke partner van de academie, waar tal van overheden, bedrijven en kennisinstellingen zich aan hebben verbonden.

De Yacht Builders Academy is ,,een voorbeeld van integratie van betekenisvolle activiteiten in het onderwijs van ROC Friese Poort in samenwerking met partners in het regionale bedrijfsleven’’. Door de aansprekende opleidingen en het werken op een scheepswerf met begeleiding van vakmensen zijn ‘uitdagende en innovatieve praktijkopleidingen’ opgezet ,,die aansluiten op de jachtbouwsector en voorzien in de toenemende vraag naar vakspecialisten in de jachtbouw’’.

Inspelen op ontwikkelingen

Japke van Groning van de jachtwerf is blij met de erkenning van de inspectie. ,,Ze zijn hier op bezoek geweest en we hebben ze alles laten zien.’’ Groning heeft lang geijverd voor het verbreden van de opleidingen en het draagvlak op de werf. Tot de start van de Yacht Builders Academy in 2017 leidde de werf op een eigen bedrijfsschool mensen op.

Friese Poort is blij met het positieve oordeel van de inspectie, zegt Remco Meijerink. ,,Maar we blijven kritisch, want ook bij onze school moet een aantal zaken nog beter. Het oordeel is wel een grote stimulans.’’

De voorzitter van het college van bestuur wijst er op dat de dynamiek op de arbeidsmarkt veel vraagt van scholen. ,,Wij hebben op een aantal locaties kunnen laten zien wat wij doen om in te spelen op die snelle veranderingen. Dat dit leidt tot zo’n positief oordeel maakt ons trots.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct