Ondernemingskamer beslecht slepende kwestie villa in Rijs

Na een lange dag van onderhandelen op het gerechtshof van Amsterdam is er een oplossing uitgerold voor Villa Mooi Gaasterland in Rijs. Berber Keur koopt mede-eigenaar Jaap Betsema uit.

De vijfkoppige Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam mocht zich donderdag een beeld vormen van het opmerkelijke gevecht tussen de beide aandeelhouders. Metselbaas Betsema en media-ondernemer Keur kochten de voormalige katholieke vakantiekolonie in Rijs vier jaar geleden, om te voorkomen dat er asielzoekers in zouden komen.

De twee vestigden een hotel-restaurant in het monumentale pand, maar het bezit kwam hen zwaar op de maag te liggen. Er ontspon zich een meer dan zakelijke relatie, die daarna ontspoorde in een buitengewoon fel conflict . De zakenpartners eisten over en weer geld van elkaar.

Bouwer kondigt vertrek van Betsema Groep aan

De afgelopen jaren beklaagde Betsema zich er meermalen over dat Keur zijn goede naam te grabbel gooide. Hij deed dat overigens ook bij haar. Inmiddels heeft de bouwer aangekondigd dat hij met zijn Betsema Groep (8,8 arbeidsplaatsen) vanuit Balk naar het westen trekt. Gisteren in de rechtszaal liet Betsema na veel vijven en zessen weten dat hij zijn aandeel dan maar moet verkopen.

Keur, eigenaar van het Hilversumse mediabedrijf The Brand Sense, wil Mooi Gaasterland het liefst houden. Alleen, tegen welke prijs? ,,U moet bekijken wat uw alternatief is’’, zo hield voorzitter Gijs Makkink van de Ondernemingskamer de beide kemphanen voor. ,,Namelijk dat u elkaar nog vaak in zaaltjes als deze zult moeten treffen.’’

Raadsheer waarschuwt voor dreigend faillissement

Even leek zijn lijmpoging te slagen. Als Keur hem 200.000 euro betaalt en de hypotheeksom van 156.000 euro afkoopt, dan wil Betsema zijn deel best verkopen. ,,Je moet het ijzer smeden als het heet is’’, probeerde raadsheer Anna Broekhuijsen. En haar collega Ard Wolfs waarschuwde voor de gevolgen van een dreigend faillissement: zowel Betsema als Keur zouden dan van onbehoorlijk bestuur beticht kunnen worden en dan ben je nog veel verder van huis. ,,Wat mij betreurt is dat de rechtspraak hier wordt gebruikt als powermiddel’’, reageerde Keur. ,,Ik ben het slachtoffer geworden van een romantische fraudeur.’’

Betsema huurde zelfs strafpleiter Gerard Spong in

Ze vertelde dat de kwestie haar al 120.000 euro heeft gekost. Ook Betsema spaarde kosten noch moeite, de bouwbaas huurde zelfs de bekende strafpleiter Gerard Spong in, om bij justitie aangifte te doen tegen Keur.

Die aangifte moet van tafel, stelde Keurs advocaat Maarten Schepel. Een briefje naar het Openbaar Ministerie kan volstaan, opperde voorzitter Makkink. Na een onderhandelingsronde op de gang gaapte er nog een gat van 120.000 euro tussen Betsema’s bod en Keurs vraagprijs.

Alle procedures en aangiftes zijn nu van tafel

Toen was de zittingstijd op en verplaatste het gezelschap zich opnieuw naar de gang. Daar gingen Schepel en Betsema’s raadsman Jan Leo de Hoop verder met onderhandelen. Uiteindelijk werd er in de avonduren een akkoord bereikt: Keur koopt Betsema uit, zodat zij volledig eigenaar van villa Mooi Gaasterland wordt. Bovendien hebben beide partijen tegenover de Ondernemingskamer moeten beloven dat alle aangiftes en procedures van tafel zijn.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct