Onderhoud Groene Draeck kan goedkoper, maar gebeurt niet

Het onderhoud van prinses Beatrix’ privéjacht De Groene Draeck kan goedkoper en beter uitgevoerd worden. Toch wil premier Mark Rutte daar niet aan.

Uit een second opinion blijkt dat het onderhouden van De Groene Draeck de komende vijf jaar jaarlijks 8.000 euro goedkoper kan. De Koninklijke Marine onderhoudt de Lemsteraak nu jaarlijks voor bijna een ton aan belastinggeld.

Dirk Blom van Blom Lemsteraken uit Hindeloopen heeft in opdracht van het Rijk een second opinion op het schip uitgevoerd. Blom stelt de aak voor gemiddeld 87.000 euro per jaar te kunnen onderhouden, 8000 euro minder dan waar het onderhoud nu op de Rijksbegroting staat.

Bovendien, stelt Blom, kan een particuliere scheepswerf het onderhoud beter plegen dan de Koninklijke Marine. De juiste expertise bij de Marine ontbreekt, stelt de aakbouwer. De achterstand in ontwikkeling en specialisatie van Lemsteraken bij de Koninklijke Marine leidt tot ,,een neerwaartse spiraal’’.

Blom stelt dat - gezien hoe de Marine het schip nu onderhoudt - het onmogelijk is de aak jaarlijks een kwalitatieve onderhoudsbeurt te geven. ,,In een niet geoptimaliseerde omgeving.’’

Parlement is al jaren kritisch op de hoge onderhoudsbeurten van Beatrix’ cadeautje

Ook heeft De Groene Draeck de afgelopen jaren een onderhoudsachterstand opgelopen. Op de commerciële markt was dat niet gebeurd, concludeert Blom. Ook is het uurtarief bij Defensie, waar de Koninklijke Marine onder valt, hoger dan op een particuliere scheepswerf en steekt Defensie er meer uren in dan zou hoeven.

Volgens minister-president Mark Rutte weegt het verschil van de kosten niet op tegen de meerkosten van Europees aanbesteden. Wanneer het Rijk besluit het onderhoud over te laten aan een particuliere scheepswerf, moet er Europees aanbesteed worden. Rutte geeft Defensie echter de opdracht om voor het bedrag dat Blom heeft berekend het onderhoud uit te voeren. ,,Op deze manier bespaar ik de kosten van een Europese aanbesteding en wordt de continuïteit van het onderhoud geborgd tegen een marktconforme prijs’’, schrijft hij de Tweede Kamer. Het parlement is al jaren kritisch op de hoge onderhoudsbeurten van Beatrix’ cadeautje.

Toenmalig kroonprinses Beatrix kreeg De Groene Draeck in 1957 van het Nederlandse volk voor haar achttiende verjaardag. Het Rijk zegde toen toe het onderhoud voor de aak op zich te nemen. Met belastinggeld wordt het schip jaarlijks onderhouden. De afgelopen jaren is de Lemsteraak al voor tonnen aan gemeenschapsgeld vertimmerd en onderhouden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement