Omrop verliest zelfstandigheid na 28 jaar

Met het aannemen van de Mediawet door de Eerste Kamer, dinsdagmiddag, verliest Omrop Fryslân definitief zijn zelfstandigheid.

De Mediawet kreeg de steun van 39 van de 69 aanwezige Kamerleden.

De Omrop krijgt wel een bijzondere positie binnen de nieuwe landelijke koepel van dertien regionale omroepen. Een speciale Mediaraad waakt voortaan over het Fries, over de gelden en over de benoeming van de hoofdredacteur.

Dat was een voorstel van senator Hendrik ten Hoeve van de Onafhankelijke Senaats Fractie, de OSF. Hij diende er een motie voor in. Die is dinsdag met bijna algehele stemmen aangenomen. Alleen de PVV was tegen.

Omrop Fryslân stond sinds 1988 op eigen benen. Daarvoor was de zender onderdeel van de RONO, de Regionale Omroep Noord en Oost.

De regionale omroepen moeten clusteren om geld te besparen. Staatssecretaris Dekker kort hen voor in totaal 17 miljoen euro. Door alle vertraging in de Eerste Kamer worden de bezuinigingen een halfjaar uitgesteld en staat Dekker garant voor 8,5 miljoen euro aan frictiekosten.

De nieuwe koepel Regionale Publieke Omroep (RPO) krijgt binnenkort een eigen raad van toezicht. Een van de toezichthouders wordt specifiek belast met het Fries, beloofde Dekker eerder, vanwege de uitzonderingspositie die het Fries als tweede rijkstaal inneemt in Nederland.

In de Eerste Kamer is in drie sessies gedebatteerd over de Mediawet. Joop Atsma (CDA) trok de kar van verzet. Met name Dekkers bemoeienis met benoemingen in de mediasector stuitte op veel berzwaren. Hij moest diverse toezeggingen doen om een meerderheid van de Kamer achter zich te krijgen.

Het wetsdeel over de landelijke publieke omroep treedt pas later in werking, als Dekker daarvoor aanvullingen op papier heeft gezet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement