Omrop Fryslân overal in Nederland weer bij KPN in pakket

Omrop Fryslân keert per 1 juli in heel Nederland terug in het televisiepakket bij KPN.

Veel Friese KPN-klanten ‘om utens’ zijn sinds 4 juli verstoken van Omrop Fryslân op televisie. Het telecombedrijf besloot regionale omroepen alleen nog in de eigen provincies en de omliggende regio’s aan te bieden. Hierdoor kunnen Friezen in bijvoorbeeld Zuid-Holland en Brabant de Omrop niet meer volgen.

Volgens KPN wordt er amper gekeken naar regionale omroepen uit andere provincies en moeten er wel auteursrechten afgedragen worden voor doorgifte. Daarom kwam het bedrijf tot dit besluit.

Tweede rijkstaal

It Frysk Boun om Utens en de Freonen fan Omrop Fryslân klommen in de pen om Omrop Fryslân voor verre Friezen te behouden. Zij wezen op de status van het Fries als tweede rijkstaal en vonden dat KPN een morele verantwoordelijkheid heeft om de Friestalige regionale zender in heel Nederland door te geven.

De provincie knoopte gesprekken aan met KPN om tot een oplossing te komen. Die is inmiddels gevonden, laat een woordvoerder weten.

Auteursrechten

Overeengekomen is dat de provincie jaarlijks 20.000 euro betaalt voor de auteursrechten. KPN draagt de kosten voor het technische deel van de doorgifte.

Omrop Fryslân wordt hierdoor als enige regionale omroep weer in heel Nederland door KPN op televisie aangeboden. Andere omroepen en provincies hadden geen belangstelling voor eenzelfde constructie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement