Omrin betaalt 40.000 voor te hoge uitstoot afvaloven REC

Er kwam op 12 november vorig jaar te veel koolmonoxide en organisch koolstof uit de pijp van de Harlinger afvaloven, constateert de provincie Fryslân.

Een lekkage in de ketels veroorzaakte de storing waardoor afval bijna zes uur lang bleef smeulen op het rooster. Hierdoor werden verhoogde emissies van organisch koolstof en koolmonoxide uitgestoten. Hiervoor moet Omrin 20.000 euro betalen.

Hetzelfde bedrag incasseert de provincie omdat de afvalverwerker niet binnen vier uur de verbranding in de oven wist te stoppen. Voor de twee overtredingen kreeg Omrin in februari 2016 ook al een last onder dwangsom opgelegd die verbeurd zou worden bij herhaling. Dat is dus gebeurd.

Gevolg uit 2015

Die last onder dwangsom van 2016 was het gevolg van de grote storing in oktober 2015. Omrin kreeg de storing niet snel genoeg onder controle wat hen de ene last onder dwangsom opleverde. Ook was er sprake van verhoogde emissies, waaronder koolmonoxide.

John Vernooij van Omrin zegt de boete te gaan betalen. ,,Hier kunnen we niks aan doen, dit soort dingen gebeuren’’, aldus de directeur.

Dioxines

Het gevolg van de verhoogde uitstoot van de twee stoffen is dat er ook dioxines zijn vrijgekomen, weet milieudeskundige Johan Vollenbroek. ,,Er is sprake van onvolledige verbranding en dan komen er dioxines vrij. De vraag is hoeveel en of het doekenfilter aanstond.’’

Het doekenfilter stond aan op die twaalfde november, zegt Vernooij. ,,Het punt is dat wij per jaar 60 uur storingen mogen hebben. In 2018 hadden wij er 27, dus dit is ver onder de 60 uur.’’

De zogeheten klappijpen die de afvaloven regelmatig teisterden, moeten vanaf eind volgende maand verleden tijd zijn. Dan worden kwetsbare delen uit de installatie vervangen door duurzamer materiaal.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement