Ombudsman: mail delen onfatsoenlijk

Een werkregisseur van de gemeente Opsterland had boze mails van een werkzoekende vrouw niet mogen doorsturen.

Dat oordeelt de Nationale ombudsman. Een werkzoekende vrouw uit Opsterland deed haar beklag bij de ombudsman. Ze vond dat de gemeente haar privacy had geschonden, omdat een werkregisseur haar boze mails doorstuurde naar collega’s.

De werkloze vrouw verstuurde die beladen mails naar haar contactpersoon en een potentiële werkgever, om in niet mis te verstane woorden haar ongenoegen te uiten over haar afwijzing. Het bedrijf sprak de werkregisseur hierna aan op het gedrag van de vrouw. Volgens de ambtenaar zette de werkzoekende met deze berichten de relatie tussen het bedrijf en de gemeente op het spel.

Spijt

Niet veel later kreeg de vrouw spijt van haar emotionele reactie. Ze vroeg de werkregisseur de mails niet door te sturen. Die zegde toe dat niet te doen.

Later bleek echter dat de inhoud van de mail toch was doorgestuurd naar meerdere medewerkers van de gemeente Opsterland, onder wie de gemeentesecretaris en een aantal leidinggevenden.

Een schending van de privacy en een niet nagekomen afspraak, zo vindt de werkzoekende vrouw. De gemeente is het daar niet mee eens. Het privacyreglement van de gemeente geeft ruimte om intern informatie uit te wisselen. De toon en de benadering van de vrouw gaven daar genoeg reden toe.

Onvoldoende bewijs

In het onderzoek concludeert de Nationale ombudsman dat hier onvoldoende bewijs voor is. Hij verklaart de klacht van de vrouw daarom gegrond. De ombudsman vindt het onfatsoenlijk dat de mails tegen de afspraak en zonder noodzaak en duidelijk doel binnen de gemeente zijn doorgestuurd.

Opsterland respecteert de uitkomsten van het rapport. Het college laat weten de betrokken vrouw nog steeds te helpen in haar zoektocht naar een baan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement