Oldenije niet in Theater Romein: kosten te hoog

Het voormalige Theater Romein wordt niet bij obs De Oldenije getrokken. Leeuwarden moet opnieuw een functie bedenken voor de kerk.

Het poppodium in de oude Westerkerk aan de Bagijnestraat ging in 2015 dicht, omdat Neushoorn de popfunctie overnam. De gemeenteraad gaf opdracht zo snel mogelijk een nieuwe functie te zoeken voor het monumentale kerkgebouw van de begijnen.

Basisschool

Basisschool De Oldenije hiernaast kampte met ruimtegebrek en was geïnteresseerd in uitbreiding. Schoolbestuur Proloog en de gemeente studeerden er jaren op, maar kwamen er niet uit. ,,Het onderhoud van het monument zou ons jaarlijks een tekort van 2 ton opleveren’’, zegt directeur Albert Helder van Proloog.

Burgemeester en wethouders overwogen om deze kosten te betalen, maar besloten dinsdag om hier van af te zien. Gevolg: De Oldenije trekt niet in de oude kerk, maar zoekt naar uitbreiding van het bestaande schoolgebouw. ,,We hopen dat dit over twee tot drie jaar klaar is’’, zegt Helder.

'Je hebt niet zomaar een nieuwe bestemming'

Kinderopvang past hier niet bij in, maar voor deze voorziening kunnen ouders elders in de binnenstad terecht bij Sinne. De dislocatie in de oude Joodse School kan wel opgeheven worden.

,,Je hebt niet zomaar een nieuwe bestemming’’, zegt PvdA-wethouder Sjoerd Feitsma over de Westerkerk. Het blijft dus lastig er een functie aan te geven.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement