Oldeberkoper Wolswinkel uit Partij voor de Dieren gezet

FOTO NIELS DE VRIES

Sebastiaan Wolswinkel, de 25-jarige partijvoorzitter van de Partij voor de Dieren, is uit de partij gezet. Per direct is hij geen voorzitter meer.

Wolswinkel is afkomstig uit Oldeberkoop en werd in maart tot voorzitter gekozen. Zijn concurrente was Elze Boshart, één van de oprichters van de partij en al als secretaris actief in het landelijke bestuur.

Wolswinkel werd niet gepruimd door zijn medebestuursleden. Hij heeft andere opvattingen dan de oprichters en hem werd regelmatig verweten de partij in de media schade te berokkenen. ‘Een lid dat geroyeerd wordt kan zich binnen de partij wenden tot de commissie van beroep’, schrijft de partij in een statement. Het royement kwam ‘nadat Wolswinkel de afgelopen maanden stelselmatig bestuursbesluiten naast zich neerlegde’. Hij kan zich binnen de partij nog wenden tot de commissie van beroep. De jonge Wolswinkel wilde meer openheid en democratie, maar werd daarin tegengewerkt door oprichters.

Ruud van der Velden neemt de rol van partijvoorzitter als interim op zich. Van der Velden is algemeen besturslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Rotterdam. Van der Velden stelde maandag nog bij Nieuwsuur dat Wolswinkel niet zou weten wat er in de partij speelde. ,,Ik denk dat hij eerst eens het verkiezingsprogramma moet lezen, dat begrijpt hij kennelijk zelf niet.’‘

Lees ook | Nieuwe PvdD-voorman Sebastiaan Wolswinkel uit Oldeberkoop heeft overal antwoord op

Lees ook | ‘Kinderlijke eigenschap’ komt Oldeberkoper Sebastiaan Wolswinkel goed van pas als voorzitter van de Partij voor de Dieren