Oldeberkoop eert Appie Tjalma met plein

Bijna veertig jaar nadat hij ’t Wapen van Ooststellingwerf sloot, eert Oldeberkoop de markante uitbater met een plein: het Appie Tjalmaplein.

Appie Tjalma verdient de vernoeming, vindt ras-Berkoper en voormalig buurtgenoot Gijs Vrind (86). ,,Hij heeft heel veel voor het dorp betekend.’’

Toen Plaatselijk Belang de inwoners met een prijsvraag vroeg om een naam voor het dorpsplein, aarzelden hij en de meeste van zijn dorpsgenoten niet. Het Appie Tjalmaplein moest het worden. Naar de man die van 1949 tot 1977 het er tegenover staande etablissement runde, samen met zijn vrouw Bontsje. Die aan de wieg stond van de Geitefok. En aan wiens stamtafel de culturele route Open Stal werd bedacht.

‘Snert met inventaris’

Zaterdagochtend onthulden hun trotse dochters Lineke (65) en Greetje (62) het provisorische bord in de hagelnieuwe muziekkoepel. Het ‘echte’ volgt zo snel mogelijk, liet voorzitter Esther Veenhouwer van Plaatselijk Belang Oldeberkoop weten. Zoon Wim (57) stond in het publiek.

Hun ouders ontvingen als gasten onder anderen prins Claus, Hans Wiegel en Rob de Nijs. Die streken wel eens neer in het restaurant aan de Oosterwoldseweg. En rondreizende vertegenwoordigers natuurlijk, die tussen de middag voor Bontsjes ‘snert met inventaris’ kwamen. En de boeren niet te vergeten, die voorafgaand aan de Leeuwarder veemarkt op donderdagavond al koehandel dreven aan Appies stamtafel.

Geen privéleven

’s Ochtends om acht uur ging het restaurant open. Bontsje maakte dan schoon en zette alvast koffie voor de eerste gasten. Rond middernacht sloot Appie af. Zeven dagen per week. Op één dag na. Want op nieuwjaarsdag was de zaak gesloten. Dan ging het gezin uit eten bij het Postiljon Motel in Heerenveen. Vakantie betekende een logeerpartij bij ooms en tantes in Boijl en Oosterstreek.

Een privéleven hadden de Tjalma’s niet, zeggen de dochters. ,,Wat dat inhield, leerde ik pas toen ik verkering kreeg’’, vertelt Lineke, die weer in Oldeberkoop woont. Toch kwamen ze niets tekort.

,,We wisten niet beter’’, zegt Greetje, die na een verblijf in het buitenland in Grou neerstreek. Toch kozen de kinderen voor een ander leven. ,,Ik wilde niet dag en nacht werken’’, meldt Lineke.

‘Heel grote eer’

Zijn laatste levensjaar sleet Tjalma in zorgcentrum Lindestede in Wolvega. Vrind (86) zocht hem daar geregeld op. ,,Dan maakten we op zondagmiddag een ritje naar Oranjewoud.’’ Daar had Appie zijn Bontsje op de paaskermis leren kennen.

,,Papa zei altijd dat we hem hadden weggestopt. Maar het ging echt niet langer’’, vertelt Greetje. Appie overleed in 2002, zijn Bontsje was hem in 1987 voorgegaan. De kinderen beschouwen de postume vernoeming als een ,,heel grote eer’’.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement