Ode aan Boudewijn de Groot op Explore The North

Een eerdere editie van Explore the North in de Friesche Club. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De Belgische gitarist Mauro Pawlowski brengt op festival Explore The North een ode aan Nacht en ontij , een album van Boudewijn de Groot.

Nacht en ontij , opgenomen in 1968 en het jaar daarop uitgebracht, staat te boek als het ‘mysterieuze buitenbeentje’ in het oeuvre van Boudewijn de Groot. Op zijn vierde album wilde De Groot experimenteren met geluidseffecten, en stapte hij af van de traditionele liedjesstructuur: het grootste deel van de plaat wordt in beslag genomen door het 25 minuten durende Heksensabbath .

Op deze plaat werkte hij voor het eerst zonder zijn vaste tekstschrijver Lennaert Nijgh. Eelco Gelling en Herman Deinum, beide uit Cuby & The Blizzards, spelen op deze plaat mee. Elektronicapionier Dick Raaijmakers was medeverantwoordelijk voor de techniek.

Mauro Pawlowski is bekend van de Belgische bands dEUS en Evil Superstars. Voor dit project richtte hij het Braaknoot Ensemble op, een pakweg twaalfkoppige groep met onder anderen Pascal Deweze (Metal Molly) en Dijf Sanders. Boudewijn de Groot zelf gaf zijn zegen aan deze onderneming.

De Harmonie

Voor het eerst wordt ook stadsschouwburg De Harmonie betrokken bij Explore The North, dat zich in november op verschillende plekken in de Leeuwarder binnenstad afspeelt. Daar is onder andere de voorsteling AquaSonic van de Deense groep Between Music te zien: vijf muzikanten die in reservoirs onder water spelen, op speciaal gebouwde instrumenten. Dit is te zien op 20 en 21 november.

Het eigenlijke festival speelt zich af op 22, 23 en 24 november, maar er zijn steeds meer voorstellingen te zien buiten deze data. Zoals de Oostenrijkse groep Liquid Loft met het door Explore The North en Lân fan Taal medegeproduceerde Church Of Ignorance , waarvan een andere versie te zien was op Oerol, en Dorp Europa , waarmee Tryater twee maanden langs Friese huiskamers toert.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland