OM te traag: rechtbank maakt einde aan strafzaak

De Rechtbank Noord-Nederland heeft een strafzaak stilgelegd omdat de voortgang door toedoen van het Openbaar Ministerie (OM) te traag verliep.

De verdachte - rijden onder invloed en zonder geldig rijbewijs - kan nu niet meer worden vervolgd. Het OM kan niet in hoger beroep.

Advocaat Evert van der Meer - hij stond de verdachte bij - noemt de uitspraak bijzonder. Persrechter Fred Janssens van de rechtbank Noord-Nederland beaamt dit. ,,Dit komt niet vaak voor.’’

Twee misdrijven

In januari 2016 werd de man, een inwoner van Loppersum, in zijn auto aangehouden. Hij had te veel gedronken terwijl zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Juridisch gezien gaat het hier om twee misdrijven.

In april van dat jaar moest de man zich verantwoorden bij de politierechter in Groningen. Tijdens de zitting werd de zaak op verzoek van het OM aangehouden. Daarna bleef het stil. De verdachte heeft een paar keer geïnformeerd bij het OM wanneer ze strafzaak zou worden voortgezet. Hierop werd niet gereageerd.

Aan de bel

De laatste keer dat de man aan de bel trok was in januari dit jaar. Nu reageerde het OM wel: met een dagvaarding voor juni dit jaar. De man besloot de rechtbank te verzoeken de zaak te beëindigen omdat het zo lang heeft geduurd.

Tijdens die zitting, twee weken geleden, wilde het OM van een vroegtijdige beëindiging niets weten. ,,Het is van groot maatschappelijk belang dat een strafzaak rond rijden onder invloed voor de rechter wordt gebracht, ook al is het langer dan twee jaar geleden’’, betoogde de officier van justitie. Hij erkende wel dat er binnen het OM ‘planningsproblemen’ zijn waardoor zaken lang op de plank blijven liggen.

Te lang in onzekerheid

De rechtbank vindt dat het handelen van het OM in strijd met de beginselen van een behoorlijke procesorde, zo staat in het vonnis. Anders gezegd: door het stilzitten van het OM heeft de verdachte te lang in onzekerheid verkeerd. Niet de verdachte, maar het OM wordt hiervoor afgestraft.

De kwestie staat niet op zichzelf. Veel strafzaken die door het OM aan rechtbanken worden voorgelegd zijn relatief oud. Vaak krijgt een verdachte enige compensatie in de vorm van een korting op de straf.

Geen signaal

Het besluit van de rechtbank moet evenwel niet worden uitgelegd als een signaal naar het OM om voortvarender te werk te gaan, zegt persrechter Janssens. ,,Het OM moet sowieso zaken voortvarend behandelen, dat staat nu eenmaal in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Een rechtbank geeft ook geen signalen. Rechters beoordelen iedere zaak afzonderlijk.’’

Het Openbaar Ministerie zegt meer tijd nodig te hebben om te kunnen reageren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement