OM: katvanger in Arville-onderzoek moet de cel in

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 32 maanden celstraf geëist tegen een 54-jarig man uit Gasteren wegens witwassen en belastingfraude. Daarnaast moet hij, zo wil het OM, ruim 240.000 euro afdragen. Dit bedrag zou hij met zijn criminele activiteiten hebben verdiend.

De man is als verdachte aangemerkt in het omvangrijke onderzoek (Arville) tegen een man uit Leeuwarden die zich op grote schaal bezighield met drugshandel. De man is onlangs veroordeeld tot twaalf jaar celstraf en het afdragen van 1,9 miljoen euro. Het OM had zijn criminele vermogen geschat op vijftien miljoen euro.

Katvangers

De hoofdverdachte in deze zaak sluisde zijn geld door naar katvangers. De man uit Gasteren zou daar een van zijn. Hij handelt in dure auto’s. Voor de hoofdverdachte zou hij op dubieuze wijze in Duitsland een Aston Martin hebben aangeschaft met een waarde van ruim 200.000 euro. Ook heeft de verdachte onder bedenkelijke omstandigheden 150.000 euro van de hoofdverdachte geleend wetende dat het ‘misdaadgeld’ betrof. Volgens het OM gaat het om een ‘schijnlening’.

Een tweede verdachte, een 50-jarige man uit Leeuwarden, zou als katvanger bijna 300.000 euro en een peperduur horloge (Cartier) hebben witgewassen. Het geld werd aangetroffen in een verborgen kluis in zijn woning: in de badkamer, onder een tegel waarop de wasmachine stond. Het OM eiste een boete van 13.000 euro. In de woning werden meerdere kluizen aangetroffen. Een kluis was verstopt achter een andere kluis. De verdachte was niet op de zitting in de rechtbank in Groningen aanwezig: hij is spoorloos.

De uitspraken zijn op 5 december.

Lees de voorgeschiedenis over deze zaak in dit dossier.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement