OM eist boete van 10.000 euro voor dug-outdrama Twijzel

SC Twijzel hoorde donderdag een boete van 10.000 euro tegen zich eisen. De helft daarvan is voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Dood door schuld en ernstig lichamelijk letsel door schuld. Dat legde het Openbaar Ministerie ten laste aan SC Twijzel in verband met het dug-outdrama op 21 mei 2014.

Op woensdagmiddag 21 mei 2014 kwam de 10-jarige Yrsa de Bruin om het leven en raakten vijf andere kinderen gewond toen de dakplaat van de dug-out kantelde en terechtkwam op de kinderen die op de dug-out zaten.

In de dug-out waren na een storm in 2013 scheuren gekomen. Die werden niet gerepareerd. Dat had wel gedaan moeten worden en daarvoor was  SC Twijzel verantwoordelijk, stelt het OM.

De gemeente Achtkarspelen is eigenaar van het sportpark, maar SC Twijzel zorgde voor het onderhoud van de dug-outs.

Geen excuses

Het OM Noord-Nederland had de zaak in eerste instantie geseponeerd vanwege onder meer gebrek aan bewijs voor schuld in strafrechtelijke zin. Na een artikel 12-procedure, aangespannen door de ouders, oordeelde het gerechtshof dat het OM alsnog tot vervolging over moest gaan.

De ouders nemen het SC Twijzel kwalijk dat er geen excuses zijn aangeboden. Zij hopen met de zaak meer bewustwording over veiligheid te creëren. Er wordt geen schadevergoeding geëist. Dat wordt met de gemeente geregeld.

Het voorstel van de ouders om (een deel van) de boete aan de Stichting Kinderdroomwens over te maken, is juridisch niet haalbaar volgens de officier van justitie. Het kan alleen gestort worden ten gunste van een instelling die de belangen van slachtoffers van strafbare feiten behartigt. Dat is hier niet het geval.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement