OM: Friese bedrijven werken met zieke slachtkoeien

Acht bedrijven staan vandaag in Leeuwarden terecht voor het vervoeren en aanleveren van slachtkoeien met koorts, abcessen en ontstekingen.

De speciale zitting vandaag bij de economische politierechter in Leeuwarden is een vervolg op de rechtszaken van 4 december, toen drie Friese bedrijven werden veroordeeld voor het werken met zieke en gewonde koeien.

Gevarenzone

Officier van justitie Siebren Buist van het Functioneel Parket (de in milieuzaken gespecialiseerde tak van het Openbaar Ministerie) kondigde toen al aan dat er meer bedrijven in de sector in de gevarenzone zitten.

Vandaag moet de eigenaar van hetzelfde slachthuis als in december zich verantwoorden. Hij kwam er toen van af met een boete. Een stap verder is voorwaardelijke sluiting.

Hygiëneregels

Het slachthuis wordt opnieuw verdacht van het vervoeren van runderen die niet gezond genoeg waren om te mogen worden getransporteerd en het niet volgens de hygiëneregels werken.

In de tweede helft van 2017 zijn er volgens het Functioneel Parket 17 zieke runderen binnengekomen. De meeste dieren hadden koorts, een andere koe was onderkoeld en weer een ander dier dat levend was aangevoerd werd door aangetroffen.

Onsteking aan de uier

Een veehandelbedrijf moet voorkomen omdat het een schuimbekkende koe met koorts en mastitis, een ontsteking van de uier had vervoerd naar de slachter. Vier boeren en maatschappen uit Friesland en Noord-Holland staan naast het vervoeren van zieke dieren terecht voor valsheid in geschrifte.

In een formulier, bedoeld voor de dierenarts van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), werd verzuimd melding te maken van ziekte van het dier. Ook drie andere boeren hebben zich hier volgens het OM schuldig aan gemaakt.

‘Multiple abcessen’

Naast koorts was er soms sprake van ‘multiple abcessen’. Een maatschap wordt verweten een ziek rund ‘diergeneeskundige hulp’ niet te hebben verstrekt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement