O, o Den Haag: Hollandse regeldrift: 22 maal extra kosten

Trienke Elshof, woensdag in de Tweede Kamer. FOTO LC

Een wekelijkse kijk op politiek Den Haag. In deze aflevering: hoe het huidige woud aan vergunningen vooral de broekzak spekt van de bedrijfsadviseur.

De Omgevingswet. Hij komt eraan, per 2021. De wet moet een hele brij aan vergunningen bundelen. Dat is handiger voor gemeenten en vooral handiger voor burgers en ondernemers. Die laatsten zijn nu kapitalen kwijt aan leges, ontheffingen en andere procedurekosten als ze iets nieuws willen bouwen.

De invoering van zo’n majeure wet gaat nooit zonder slag of stoot. Boze tongen roepen dat de invoering een jaar naar achteren moet. En dus kwamen woensdag in het gebouw van de Tweede Kamer tien deskundigen op appèl die hun zegje over nut en noodzaak mochten doen.

De laatste van de tien was Trienke Elshof-Witteveen, melkveehoudster te Oldetrijne en bestuurder van boerenorganisatie LTO Nederland. Elshof is in Den Haag inmiddels een bekende verschijning. Haar entree in de Suze Groenewegzaal klonk dan ook bijna als een verontschuldiging. ,,Ik ben het afgelopen halfjaar eigenlijk alleen maar met stikstof bezig geweest...’’ Maar daar kwam Elshof dus niet voor. Ze sprak in vanwege die nieuwe Omgevingswet.

Doorgewinterde lobbyisten komen graag met een position paper om hun woorden kracht bij te zetten. Elshof pakte het anders aan. Ze somde op wat een boer die een nieuwe stal wil bouwen kwijt is aan leges en andere bijkomende kosten. Het praktijkvoorbeeld kwam uit Noord-Nederland. Het was een duizelingwekkende waslijst waaraan geen einde leek te komen. Menig Tweede Kamerlid begon met de oren te klapperen.

'Die koeienstal wordt 52.694 euro duurder'

Die nieuwe koeienstal (bouwkosten: 850.000 euro) wordt door de huizenhoge Hollandse regeldrift 52.694 euro (!) duurder. Het was haast een overbodige opmerking, zei Elshof. Maar: ,,Het aanvragen van zo’n vergunning is in de agrarische sector sowieso adviseurswerk.’’ Ze noemde de discussie over de invoering van de Omgevingswet relevant, ook gezien de proteststemming in agrarisch Nederland. De emmer raakte bij de boeren vol door een almaar toenemende regeldruk. De stikstofdiscussie deed hem uiteindelijk overlopen.

Wat LTO Nederland betreft, mag die nieuwe Omgevingswet snel komen. Tenminste, als die wet het aanvragen van een bouwproject makkelijker en goedkoper maakt. Elshof hamerde op gebruiksvriendelijkheid. Bovendien kunnen boeren al dat legesgeld beter besteden aan verduurzaming, een woord dat het in Den Haag goed doet. ,,Maak het systeem werkbaar en let op de kosten.’’

VVD-Tweede Kamerlid Kelly Regterschot vatte de woorden van Elshof kernachtig samen. ,,Mevrouw Elshof laat zien wat er op dit moment niet goed gaat.’’

Tot uitstel van invoering van de Omgevingswet lijkt het sinds woensdag niet te komen.

saskia.van.westhreenen@lc.nl

loading