O, o, Den Haag: En wéér gaat de VVD met de cup naar huis

Een wekelijkse kijk op politiek Den Haag. In deze aflevering: een natte aftrap op een woelige Snitser Mar.

Voor de eerste boeironding ging het mis. De Súdwest-hoeke lag aan kop en ving een windvlaag. Schipper Auke de Groot wilde de giek tegenhouden en lag ineens, plons, in het water van de Snitser Mar. ,,Ik seach efterom. En ynienen wie der gjin skipper mear’’, zegt CDA-Kamerlid en zwaardenman Harry van der Molen verbluft.

Politici waren vrijdag bijeen voor de eerste strijd om de Friso Cup. De geste kwam van commissaris Arno Brok. Jaarlijks wordt hier door captains of industry gestreden om de Friso Bokaal. Voor politici is er nu een eigen Friso Cup. En vanwege het nieuwe Europarlement had Brok speciaal ingezet op Europarlementariërs. Want: ,,Europa is van iedereen.’’

Drenkeling Auke de Groot wordt uit het water gevist.

Zo verschenen onder anderen Jan Huitema (VVD), Anja Haga (CU), Malik Azmani (VVD), Mohammed Chahim (PvdA) en Liesje Schreinemacher (VVD) aan de boorden van het meer. Zij werden prompt tot captain gebombardeerd.

SKS-voorzitter René Nagelhout was streng tijdens zijn instructies. ,,Aan boord is geen ruimte voor debat of discussie’’, waarschuwde hij. Met een windkracht van bijna 5 ging het er op het water stormachtig aan toe. De skûtsjes helden angstig schuin. De politici klemden hun lichamen languit over de luiken. De meesten raakten doorweekt tot aan de navel.

De nummers twee en een: Aukje de Vries en Malik Azmani.

Bij de VVD waren de verwachtingen hooggespannen. Vorig jaar ging staatssecretaris Barbara Visser met de eer strijken. Partijgenote Aukje de Vries hoopte als captain vurig op prolongatie.

Bij Van der Molens Súdwest-hoeke kwamen de zorgen vroeg. Het schip zat krap in de bemanning. Hij leurde om versterking. ,,Ast ien oer hest? By ús is noch romte!’’ Na de duik van schipper De Groot was een klassements-positie definitief uit het zicht. Het schip moest extra slagen maken voordat de kletsnatte Starumer weer aan boord was gehesen.

Zeilen om de Friso Bokaal

De Earnewâld voer met Malik Azmani soeverein aan kop. Heerenveen (Aukje de Vries) en d’Halve Maen (Liesje Schreinemacher) vochten om het zilver en brons. Grou, met Sybrand Buma aan het roer, haalde een keurige vierde plek.

Plat op de luiken van D’Halve Maen.

Bij de Súdwesthoeke zat alles tegen. De Groot ramde bij terugkomst op het Starteiland een forse deuk in zijn eigen volgschip. Hij ging snel douchen. De wedstrijdcommissie besloot de middagwedstrijd te schrappen, voordat er nog meer ongelukken zouden gebeuren.

De laatste plek was voor Joure, waar Isabelle Diks (Groen Links) en Gerben Gerbrandy (OSF) samen tot captain waren gebombardeerd. Tijdens de kapucijners met spek wist Gerbrandy de oorzaak wel; ,,Twa kapiteins op ien skip. Dan witst, dan wurde jo lêste.’’

Zeilen om de Friso Bokaal.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement