Een wekelijkse kijk op politiek Den Haag. In deze aflevering: de taaie strijd binnen de Haagse coalitie om miljoenen voor de Friese brede sluis.

Het verlossende persbericht kwam maandag. Het kabinet-Rutte III trekt 40 miljoen euro extra uit voor de brede sluis bij Kornwerderzand. Mooi nieuws, maar aan die brief gingen taaie onderhandelingen vooraf.

De goede verstaander heeft in zulke gevallen aan een half woord genoeg. Het nieuws over de sluis kwam zondag voortijdig de wereld in. Het CDA juichte hard. De partij loofde de inzet van oud-fractievoorzitter Sybrand Buma voor de Friese zaak. De ChristenUnie gaf maandag een blij en zakelijk persbericht uit. Vanuit VVD en D66 bleef het relatief stil, op een tweetje na van VVD-Kamerlid Aukje de Vries.

Politiek is een zaak van de lange adem. Het binnen hengelen van tientallen miljoenen is dat des te meer. De brede sluis (kosten: 205 miljoen euro) staat al jaren op het wensenlijstje van noordelijke bestuurders. Ondanks een toegezegde kabinetsbijdrage van 30 miljoen euro gaapte er nog een gat van zo’n 85 miljoen euro.

Majeur economisch project

In Den Haag komt het dan aan op onderhandelingskracht. Twee van de vier coalitiepartners hebben de regio hoog in het vaandel staan; ChristenUnie en CDA. Het was Gert-Jan Segers, de oud-Leeuwarder en voorman van de ChristenUnie, die al tijdens de formatie van 2017 aan de sluis Kornwerderzand een fors geldbedrag had willen toekennen. Dat slaagde niet. 

De lobby ging onverdroten door. Beide christelijke partijen hielden tijdens Kamerdebatten de wens voor de brede sluis bij Kornwerderzand levend. VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen werd opgedragen de Friese bestuurders hulp te bieden bij het rondbreien van hun begroting. De motie kreeg Kamerbrede steun.

'Segers en Buma vormden één blok'

Een Voorjaarsnota is een geschikt moment om toe te slaan. Weken tevoren beginnen hiervoor de onderlinge coalitieonderhandelingen. Wie wensen heeft mag ze inbrengen, en nu de economie aardig draait had Rutte III wat extra geld te besteden. Het was de ChristenUnie die opnieuw met de sluis Kornwerderzand kwam aanzetten, dit keer direct geholpen door de broeders van het CDA. Segers en Buma vormden aan tafel één blok.

D66 stond er neutraal in. De VVD had - volgens ingewijden - weinig trek in een forse extra greep uit de beurs. De 40 miljoen euro komt immers uit de algemene middelen. Is die pot wel bedoeld voor zo’n majeur economisch project? Daarbij lag er bij het ministerie van Infrastructuur al 56 miljoen euro klaar voor het sluizencomplex. Een mens moet een keer tevreden zijn.

Gat in de begroting

Het blok ChristenUnie-CDA hield tijdens de onderhandelingen de poot stijf en kreeg zijn zin. Het hielp dat minister van Financiën Wopke Hoekstra een CDA’er is; Hoekstra zet als strenge schatkistbewaarder zijn eindhandtekening onder de Voorjaarsnota.

En zo kreeg de Friese sluis bij Kornwerderzand deze week 40 miljoen euro aan kabinetsgeld cadeau. Bovenop de 30 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. En bovenop de 26 miljoen euro uit een onderhoudspot van Rijkswaterstaat; een totaal aan rijksgeld van 96 miljoen euro. 

Volgens de berekening van het kabinet gaapt er nog een gat in de sluisbegroting van 45 miljoen euro. 

Komende maand buigt de Tweede Kamer zich opnieuw over het onderwerp Kornwerderzand. De toon is gezet en de ChristenUnie heeft de smaak te pakken. Zij sorteert alvast keurig voor. De partij vindt dat minister Van Nieuwenhuizen het resterende gat samen met de regio snel moet dichten. ,,Nu is het van belang om vaart te houden’’, meldt Tweede Kamerlid Nico Drost. ,,De verbreding van Kornwerderzand mag niet te lang meer duren.’’

saskia.van.westhreenen@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
O o Den Haag
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct