O, o Brussel: Een netwerkfestijn zonder Hilde en Gea

Bergen Friese kaas en worst op de Brusselse borrel van SNN.

Een wekelijkse kijk op politiek Den Haag. In deze aflevering: een netwerkuitstapje naar Brussel. Zelfs Forum voor Democratie deed mee.

Massaal trokken de gemeentelijke en provinciale colleges deze week naar Brussel, waar de jaarlijkse Week van de Regio werd gevierd. Wie onrust wilde stoken in bestuurlijk Friesland had het rijk alleen.

Op de borrel van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) in de Lokettenzaal aan de Brusselse Koningstraat, een statig pand nabij het koninklijk paleis, was het dinsdagavond niet de vraag wie aanwezig was. De vraag was vooral: wie was er níet? Leeuwarden was present met burgemeester Sybrand Buma en drie wethouders: Friso Douwstra, Herwil van Gelder en Hein de Haan. D66-wethouder Hilde Tjeerdema bewaakte in Friesland het fort.

Het kabinet houdt tegenwoordig met Prinsjesdag een minister achter de hand die bij een bomaanslag op het Binnenhof het land kan besturen. Dat heet de designated survivor , naar de gelijknamige Netflix-serie met Kiefer Sutherland. ,,Wie is het bij jullie?’’, informeerde Douwstra bij zijn collega Maarten Offinga van Súdwest-Fryslân. ,,Wij hebben Gea’’, zei Offinga. Gea is Gea Wielinga, derde locoburgemeester van Súdwest. Zij was thuisgebleven.

Heerenveen speelde hoog spel. Alle drie de wethouders én burgemeester Tjeerd van der Zwan waren naar Brussel afgereisd. Maar wat nou als er thuis een ramp zou gebeuren? ,,Dan hebben we Roelf van der Woude achter de hand’’, lachte Hans Broekhuizen, Heerenveens tweede loco. Van der Woude is de raadsnestor en ondervoorzitter van de gemeenteraad.

In Smallingerland bleek het Europese vuur nog op een waakvlam te staan. Van deze gemeente was alleen ELP-wethouder Robert Bakker present. Hij stoof lichtelijk verlaat de SNN-borrel binnen. Brussel bleek een grote stad.

De tafels in de Lokettenzaal stonden vol met regionale hapjes. Een team van Onder de Luifel was ’s morgens met een bestelauto vol uit Leeuwarden vertrokken. Er was prijswinnende limoncello uit Peize. Er stonden drie schalen met kaas, keurig gerangschikt per provincie, uit Friesland, Groningen en Drenthe: Alde Fryske uit Gaasterland, mosterdkaas uit Winsum en Maallustkaas uit Veenhuizen. En er stonden drie schalen met worst, ook per provincie gegroepeerd.

Brussel telde meer dan vierhonderd bijeenkomsten met ruim negenduizend bezoekers, onder wie zeshonderd politici. De hotels zaten overvol. En zo kon het gebeuren dat de Friese Statenleden, die met de spelersbus van SC Heerenveen werden aangevoerd, overnachtten in hotel Jardin Secret, een pand dat tot twee jaar geleden nog een bordeel herbergde. De vele spiegels in kamers en gangen wekten aller verwondering.

Netwerken stond deze week met stip bovenaan. Politici en bestuurders namen een kijkje bij hun politieke vrienden in het Europarlement, dat de beoogde EU-commissarissen Frans Timmermans en Sylvie Goulard aan kritische ondervragingen onderwierp. Timmermans doorstond de test met glans. Goulard later niet.

Landbouwgedeputeerde Johannes Kramer dook na de traditionele Fryslân Dei de coulissen in met Jan Huitema, de VVD-Europarlementariër. De PvdA-fractie stemde met Agnes Jongerius de politieke strijd af tegen plastic in zee.

Zelfs de provinciale Statenfractie van Forum voor Democratie was met drie man aanwezig. De partij is op zijn zachtst gezegd geen voorstander van Europese politiek en hekelt met graagte de geldzucht en snoepreisjes die ermee gepaard zouden gaan. Fractieleider Maarten Goudzwaard vond alles ,,bijzonder om te aanschouwen’’, meldde hij desgevraagd. ,,Het eerste jaar schuiven we zoveel mogelijk aan. Daarna gaan we keuzes maken.’’

saskia.van.westhreenen@lc.nl