Omdat Statenlid Johann Stellema de fractie van Forum voor Democratie verlaat, komt er vanzelfsprekend een zetel vrij. Maar dat de zetel wordt ingenomen, is zo zeker nog niet.

Johann Stellema uit Dokkum vertelde in zijn afscheidsspeech ,,gedemoraliseerd’’ te zijn door alle rumoer binnen Forum voor Democratie. Hij vond het lastig om na de ophef ,,het vertrouwen en de energie terug te vinden die nodig zijn voor het uitoefenen van deze mooie taak’’. Zijn twijfel, zei hij, ,,doet geen eer aan het ambt en het mandaat van de Friese kiezer’’.

,,Voor mij voelt politieke geaardheid inmiddels als een taboe. Je deugt of je deugt niet.’’ Het viel hem zwaar aangesproken te worden op zijn keuzes. Hij zag dat het meer ging over de vorm, de toon of de persoon. Door mij steeds te moeten verdedigen voor uitlatingen van een ander, zakt de moed mij in de schoenen. De nadruk ligt niet langer op de inhoud.’’

Niet zo simpel

Omdat Stellema vertrekt, moet Forum voor Democratie op zoek naar een opvolger. Zo simpel is dat nog niet, weet fractievoorzitter Albert van Dijk. Op de kieslijst van Forum stonden tien namen, zes zijn al verkozen. Lijstduwer Theo Hiddema zei direct al niet beschikbaar te zijn. Hij had genoeg voorkeursstemmen, maar heeft de politiek inmiddels verlaten. Dat betekent dat er nog drie potentiële opvolgers over zijn.

Samuel van Swol uit Leeuwarden mag volgens de kieslijst de stoel van Stellema innemen, maar hij bedankte na de verkiezingen voor zijn verdiende zetel. Hij zal nu formeel gevraagd worden door de kiesraad. ,,Ik wit net of hy ja seit’’, zegt Van Dijk.

'We moatte it ôfwachtsje'

Na Van Swol zijn er nog twee opties: fractiemedewerker Bart Engberts en Pieter Amsterdam. ,,Mar de fraach leit earst foar oan Van Swol’’, aldus Van Dijk. Hij zegt dat er twijfels zijn bij de kandidaten om de zetel in te nemen. ,,We moatte it ôfwachtsje.’’ De partij heeft tot eind maart, voorafgaand aan de vergadering van Provinciale Staten, de tijd om een opvolger te zoeken.

In theorie is het mogelijk dat de zetel niet wordt opgevuld. Mochten de drie opvolgers één voor één besluiten de zetel – om wat voor reden dan ook – niet in te willen nemen, dan blijft de stoel leeg, schrijft het reglement van de Provinciale Staten van Fryslân voor. Provinciale Staten zullen dan met 42 Statenleden de eindstreep halen. In Flevoland is dat al praktijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct