Nordwin-topman terug, nieuw conflict dreigt

Ton Stierhout. FOTO NIELS WESTRA

Het was een terugkeer bij Nordwin met een warm welkom, zei Ton Stierhout zelf. Maar op zijn eerste werkdag in 2018 dreigde direct een nieuw conflict.

De bestuurder van het Nordwin College won het kort geding dat hij tegen de Raad van Toezicht van de school voor groen onderwijs (vmbo en mbo, 3500 leerlingen) had aangespannen, nadat die hem schorste. De toezichthouders waren het oneens met Stierhouts visie dat Nordwin niet zelfstandig kan blijven voortbestaan en zijn oriënterende gesprekken over een mogelijke fusie met beide Friese mbo-instellingen, Friesland College en Friese Poort.

Geschil

De Raad van Toezicht ziet in het vonnis ruimte om Stierhout wel te laten terugkeren, maar zonder zijn beslisbevoegdheid: het recht om besluiten met een handtekening tot uitvoering te brengen. Deze tekenbevoegdheid eist hij terug, mogelijk in een nieuwe procedure. In een gesprek met de Raad van Toezicht is maandag afgesproken dat die met een voorstel komt om ook dit geschil op te lossen.

,,Er wordt gewerkt aan een voorstel dat ook recht doet aan de uitspraak van de rechter’’, aldus Stierhout. Die oplossing moet ook niet te lang op zich laten wachten: de begroting voor 2018 van het financieel in zwaar weer verkerende Nordwin is door de perikelen nog steeds niet vastgesteld.

Stierhout maakte maandag ook kennis met de interim-bestuurder die door de Raad van Toezicht is aangesteld: Ilona Dulfer, vanaf medio 2016 interim-bestuurder bij het Drenthe College en daarvoor bestuurder bij ROC West Brabant.

Groen onderwijs

Het Friesland College reageert voorzichtig op de berichten over een mogelijke fusie . ,,We onderkennen het belang van groen onderwijs in de provincie’’, aldus woordvoerder Jan Dijksma. ,,Het Friesland College is volop bereid om mee te denken over een goede manier om dit onderwijs voor Friesland te behouden.’’

Onderwijsvakbond Aob bemoeit zich nog niet met de kwestie.