Nordwin-bestuurder Ilona Dulfer. FOTO JILMER POSTMA

Nordwin en Aeres hebben fusieplannen: 'Het is een mooie stip op de horizon'

Nordwin-bestuurder Ilona Dulfer. FOTO JILMER POSTMA

Van bestuurlijke onrust en een vernietigend rapport van de Onderwijsinspectie naar een mogelijke fusie met het ‘stabiele en betrouwbare’ Aeres. Er is veel gebeurd in een jaar tijd bij Nordwin College.

De conclusies logen er niet om toen in september vorig jaar een rapport van de Onderwijsinspectie verscheen. ‘Financieel wanbeleid’ en ‘wanbeheer’ werd de Friese scholengemeenschap verweten.

Lees ook: Inspectie: 'financieel wanbeleid' en 'wanbeheer' bij Nordwin

Ook op bestuurlijk vlak waren er problemen: voormalig topman Ton Stierhout botste met de raad van toezicht en moest uiteindelijk, na een uitspraak van de rechter, per 1 juli vertrekken. Hij werd opgevolgd door Ilona Dulfer, die al sinds januari als waarnemend voorzitter actief was. Zij leidde de zoektocht naar een fusiepartner. Hierin kwam Nordwin College uit bij Aeres, een kennis- en onderwijsinstelling die vertegenwoordigd is in vijftien plaatsen in de provincies Gelderland, Flevoland en Utrecht.

Lees ook: Ex-topman Nordwin voelt zich 'overreden door trein'

Woensdag tekenden de Colleges van Bestuur van beide partijen een intentieverklaring om de fusiemogelijkheden te verkennen. Doel van de mogelijke krachtenbundeling is om samen een sterke onderwijs- en kennisorganisatie te vormen die zich richt op het leveren van topkwaliteit in het groene onderwijs. ,,Dat is evident voor Friesland’’, aldus Dulfer.

'Heuglijk moment'

Nordwin College moest wel ‘vooruit verdedigen’ door de aanhoudende krimp. ,,De cijfers tonen aan dat er fors minder kinderen komen. Ik houd er niet van om te wachten tot het zo ver is dat het er te weinig zijn”, legt de bestuursvoorzitter uit.

Ze spreekt dan ook van een ,,heuglijk moment”. ,,Er ging een zeer zorgvuldig proces aan vooraf. Daarin hebben we alle mogelijke varianten bekeken. Aeres sloot het beste aan bij het borgen van kwalitatief hoogstaand groen onderwijs.”

Een externe commissie bevestigde die uitkomst en zo werden de eerste gesprekken gepland. ,,Ook daaruit bleek dat we voldoende overeenkomsten hebben.”

Nu worden, met leden van beide organisaties, werkgroepen gevormd om samen tot een fusiedocument te komen. Dat wordt voorgelegd aan een commissie van het Ministerie van Onderwijs. Als die haar goedkeuring geeft, kan de fusie mogelijk in het voorjaar van 2020 plaatsvinden. ,,Een mooie stip op de horizon”, vindt Dulfer.

Vooruitkijken

Te veel naar het verleden kijken wil ze dan ook niet. ,,Nordwin College is een prachtige school. Vorig jaar was er wat gedoe, maar we hebben de financiën op orde en ons rendement en slagingspercentage ligt boven het landelijk gemiddelde. 2018 is afgesloten, 2019 is het jaar waarin we ons echt willen richten op het continu verbeteren van het onderwijs.”

Dat onderstreept woordvoerder Bertil Muller namens Aeres. ,,Er wordt vooral naar de toekomst gekeken. We hebben veel vertrouwen in een goede samenwerking.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct