Noordoost-Friesland investeert weer in dorpsaanzichten, maar wel met minder geld

Voor dorpsontwikkelingsmaatschappijen in Noordoost-Friesland is de komende jaren veel minder geld beschikbaar. Geen 1,5 miljoen, maar 4 ton.

De provincie en zes gemeenten willen voor een periode van vier jaar 400.000 euro beschikbaar stellen. Ruim de helft daarvan komt van de provincie.

Het plan is om in elf dorpen met een beschermd dorpsgezicht een ontwikkelingsmaatschappij op te richten. Die moeten helpen om het woonmilieu te verbeteren, onder andere door investeringen in particuliere woningen. Het is een vorm van burgerparticipatie.

De overheden willen de Dorpsbelangen van alle ongeveer dertig plaatsen met een beschermd dorpsgezicht oproepen om een plan te maken. Op basis daarvan zullen in de loop van dit jaar elf dorpen worden geselecteerd.

De gemeenten die meedoen zijn Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland en Tytsjerksteradiel.

In 2013 zijn dorpsontwikkelingsmaatschappijen gestart in Holwerd, Ee, Metslawier en Peasens-Moddergat. Er was een publiek budget van 1,5 miljoen, bedoeld voor goedkope leningen. Daarnaast kwamen particuliere geldstromen los. Van tientallen woningen is het aanzicht verbeterd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement