Politiechef Gery Veldhuis: ,,Agenten die zijn bespuugd, moeten mogelijk in quarantaine. Wij raken daardoor mensen kwijt."

Noordelijke politiebaas: Spugen en hoesten richting agenten 'abject' en 'onfatsoenlijk'

Politiechef Gery Veldhuis: ,,Agenten die zijn bespuugd, moeten mogelijk in quarantaine. Wij raken daardoor mensen kwijt." Foto: Archief/Ermindo Armino

Dat er politiemensen en burgers in hun gezicht worden gespuugd en dat er expres richting hen wordt gehoest is ronduit onfatsoenlijk en abject. Dat zegt de hoogste baas van de politie Noord-Nederland Gery Veldhuis.

De afgelopen dagen zijn er negen incidenten in Drenthe, Groningen en Friesland geregistreerd waarbij een politieagent of een burger expres in het gezicht is gehoest. Of waarbij er naar hen werd gespuugd. Veldhuis vindt dit zo storend dat hij de behoefte voelt om er iets van te zeggen. ,,Voor mijn collega’s, maar ook voor burgers die het overkomt. Het brengt een periode van onzekerheid met zich mee.”

Zo werd tien dagen geleden een arrestantenmedewerker van de politie vol in zijn gezicht gespuugd in Assen. Vlak daarvoor riep de verdachte: ,,Wil je corona? Hier heb je corona.” Deze man zit nog steeds vast. Ook een man uit Leeuwarder dreigde ermee.

Lees ook | Coronadreiger uit Leeuwarden: 'Ga met je mondkapjes voor mij zitten, ik zal je ziektes geven'

‘We raken zo mensen kwijt’

Veldhuis zegt dat mensen die dergelijk gedrag vertonen kennelijk geen benul hebben van de impact van hun gedrag. ,,Het is abject. Gewoon onfatsoenlijk. Agenten die zijn bespuugd, moeten mogelijk in quarantaine. Wij raken daardoor mensen kwijt. Mensen op wie de burgers later wel een beroep willen doen. Dat is een meer dan een vervelende bijkomstigheid”, zegt de politiechef, die overigens geen onderscheid maakt tussen agenten, andere hulpverleners en burgers.

In totaal zijn er sinds 15 maart twee spuug- of hoestincidenten in de provincie Drenthe, twee in de provincie Groningen en vijf in de provincie Friesland geregistreerd. Het treft volgens Veldhuis niet alleen agenten, maar ook winkelpersoneel en passanten op straat waarbij een overduidelijke link is te leggen met de coronacrisis. Zo is een medewerker van een winkel in Harlingen vol in het gezicht gespuugd door een klant nadat ze hem had gewezen op de regel om anderhalve meter afstand te bewaren.

Lees ook | Coronazittingen vanaf 8 april in rechtbank Assen

Vrouw erg ontdaan

In de gemeente Aa en Hunze heeft een vrouw melding gedaan om precies dezelfde reden. Ze was aan het wandelen in een parkje en wees een voorbijganger op het behouden van voldoende afstand (anderhalve meter). Deze man was daar niet van gediend en spuugde haar in het gezicht. Om daarna ook nog in haar gelaat te hoesten. Volgens politiechef Veldhuis was de vrouw begrijpelijk heel erg ontdaan door het voorval.

Veldhuis zegt trots te zijn op de mannen en vrouwen van zijn politiekorps. ,,Dan word je bespuugd. Dat is meer dan vervelend. Maar ik ben er wel trots op dat het deze agenten zijn die wel elke keer een stap naar voren doen. In naam van ons allemaal. Om ons allemaal te beschermen en te zorgen dat er goed wordt gehandhaafd.”

Enkele dagen geleden kregen verdachten in andere delen van het land fikse straffen opgelegd vanwege het expres hoesten en spuwen richting agenten.

In Den Haag hoestte een opgepakte verdachte in het gezicht van twee agenten en zei daarna: ,,Ik heb corona, nu krijgen jullie het ook.” In Utrecht spuugde een verdachte toen hij werd opgesloten in een cel op het politiebureau een diender en vermeldde daarna dat hij corona had. Via een snelrechtprocedure werden er in Den Haag en Utrecht fikse celstraffen (tien en vier weken) opgelegd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct