De ondernemingsraad van de politie Noord-Nederland is opgelucht na het opstappen van de centrale ondernemingsraad (cor) van de Nationale Politie.

,,Wij hadden dit liever al wat eerder gezien”, zegt Edwin Jongedijk, voorzitter van de ondernemingsraad van de politie Noord-Nederland. De noordelijke eenheid zegde in juni als eerste het vertrouwen op in de cor. Jongedijk: ,,Aan de late kant dus, maar niettemin een wijs besluit.”

Nadat maandagavond de cor besloot op te stappen, werd dinsdag bekend dat ook oud-korpschef Gerard Bouman tijdelijk terugtreedt als adviseur van de Nationale Politie. Zowel Bouman als de demissionaire cor-leden houden wel hun toelages.

Onderzoek

Minister Ard van der Steur van Justitie laat onderzoek doen naar de geldverspilling bij de cor onder Bouman. Mogelijk liet de oud-korpschef de exorbitante uitgaven van de medezeggenschap doorgaan, zodat hij makkelijker impopulaire maatregelen door het orgaan kon loodsen, in zijn streven de 26 regionale korpsen om te smelten tot één Nationale Politie. Een flink deel van het budget van 1,6 miljoen euro van de cor ging op aan diners, feesten, partijen en de inhuur van imagocoaches. Symbool voor de geldsmijterij bij de ondernemingsraad werd de overnachting met champagne-ontbijt in het Amstel Hotel, in december vorig jaar.

,,Wat er is gebeurd, raakt de geloofwaardigheid van de medezeggenschap”, laat de cor weten in een verklaring. ,,Het vertrouwen is beschadigd. We betreuren het dat onze collega’s op straat worden aangesproken op de ontstane situatie rond de cor.”

Twee leden

De noordelijke eenheid was met twee man vertegenwoordigd in de 35-koppige centrale ondernemingsraad. Door langdurige ziekte van één van hen was Ben Kenters feitelijk de enige noorderling in de cor van deNationale Politie. Kenters bracht begin dit jaar de toenmalige cor-voorzitter Frank Giltay verder in de problemen, toen hij per se zijn deel van de gemaakte kosten – Kenters ging uit van 2000 euro voor hem en zijn vrouw – in het Amstel Hotel wilde terugbetalen aan de politie. In juni stapte Kenters uit de cor, nadat hij de rest een gebrek aan ,,zelfreinigend vermogen” verweet.

Het onderzoek dat justitie laat uitvoeren richt zich ook op de schijnconstructies die Giltay zou hebben gebruikt om de buitensporige uitgaven gedeclareerd te krijgen.

Gesprek over toekomst

Donderdag komen vertegenwoordigers van alle ondernemingsraden van de regionale eenheden in Den Haag samen om te praten over de toekomst van de cor van de Nationale Politie. De vraag is of er op korte termijn nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven of dat er een tijdelijke oplossing komt.

In november volgend jaar zijn er verkiezingen voor de regionale or’s. Cor-leden zouden eigenlijk uit deze organen moeten worden afgevaardigd.

Ben Kenters is in elk geval niet beschikbaar voor de nieuwe cor. ,,Het moeten echt allemaal nieuwe mensen worden, die een nieuwe start kunnen maken”, zegt Kenters.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct