De eenheid Noord-Nederland van de politie blijft principieel weigeren om aan te schuiven bij de centrale ondernemingsraad van de Nationale Politie.

De noordelijke politie maakt er nog altijd bezwaar tegen dat ‘besmette’ leden uit de tijd van de afgezette voorzitter Frank Giltay, ‘de zonnekoning’, in de centrale ondernemingsraad (cor) zitten. Ook drie andere eenheden kwamen hier begin dit jaar tegen in het geweer, maar Den Haag, Oost-Brabant en de Landelijke Eenheid schuiven bij cor-vergaderingen inmiddels weer aan als toehoorder.

Principekwestie

,,Dat vinden wij een beetje gek”, zegt Edwin Jongedijk, voorzitter van de ondernemingsraad van de politie Noord-Nederland. ,,Dan zouden we naar Den Haag rijden voor een vergadering waar we geen inbreng hebben. Dat gaan we niet doen. Voor ons is het ook een principekwestie.” Tijdens een enquete onder collega’s in februari gaf zo’n 98 procent van de agenten in het Noorden steun aan de opstelling van de noordelijke ondernemingsraad.

Helemaal zonder slagkracht is de eenheid niet, want onderhandelaars uit het Noorden schuiven nog wel aan bij het strategisch overleg, waarin de regio’s meepraten over landelijke thema’s.

Negatief advies

Onlangs adviseerde het Noorden nog negatief over plannen voor nieuwe uniformen voor de collega’s van de Verkeersongevallenanalyse. Omdat elders in het land ook niet-politiemensen soortgelijk werk doen, was het voorstel om alle ongelukanalisten hetzelfde uniform te laten dragen. Politiemensen zouden dan niet langer als zodanig te herkennen zijn. Het negatieve advies van Noord-Nederland over de ‘burgerkleding’ heeft er mede toe geleid dat de beslissing hierover wordt uitgesteld.

Medio oktober houdt de politie Noord-Nederland nieuwe medezeggenschapsverkiezingen. De agenten kiezen een nieuwe eigen ondernemingsraad, waaruit dan weer twee afgevaardigden worden benoemd die wel weer plaatsnemen in de cor van de Nationale Politie. Ook de andere eenheden houden zulke verkiezingen, waardoor er aan het begin van 2018 een compleet vernieuwde cormoet zitten.

Mandaat

,,Al die mensen hebben straks het mandaat van hun achterban en dan kunnen wij ook weer gewoon meedoen”, zegt Jongedijk, die opnieuw lijsttrekker is voor de politiebond NPB.

Dinsdag wordt het Kobald-rapport gepresenteerd, waar de botsing met de cor van begin dit jaar over begonnen is: de geldsmijterij onder leiding van Giltay, die vier jaar lang voorzitter was. Hij organiseerde voor de cor-leden en hun partners een kostbaar diner met overnachting in het Amstel Hotel en declareerde 198 flessen prosecco, liet facturen aanpassen, bood in kennelijke staat tijdens een veiling voor 5000 euro op theaterkaartjes en een golfclinic. Giltay heeft strafontslag gekregen.

Sinds juni vorig jaar is het Noorden niet meer vertegenwoordigd in de cor, toen afgevaardigde Ben Kenters (het andere noordelijke lid was door ziekte al niet meer actief) als een van de eersten besloot dat hij zich niet langer kon vinden in de verkwisting van het jaarlijkse cor-budget van 1,4 miljoen euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct