Noordelijke bevolkingsonderzoek Lifelines start derde ronde

De bloedmonsters en andere lichaamsmaterialen van Lifelines worden opgeslagen in een enorme vriezer, de Lifestore. Foto: Geert Job Sevink

Het grote bevolkingsonderzoek Lifelines begint vanaf woensdag met de derde onderzoeksronde. Een op de tien inwoners van Noord-Nederland doet mee aan dit medische onderzoek, dat dit keer uitgevoerd wordt door medisch lab Certe.

Lifelines is in 2006 begonnen met het idee dertig jaar lang de gezondheid van een grote groep inwoners van Noord-Nederland te volgen. Dit met als doel wetenschappelijke bewijzen te vinden voor hoe mensen gezonder oud kunnen worden.

Na de eerste tien jaar, die 106 miljoen euro kostte, was er onzekerheid over de vervolgfinanciering. De provincies Groningen, Friesland en Drenthe wilden niet extra bijdragen omdat niet duidelijk was wat Lifelines nou eigenlijk bijdraagt aan de economie van het Noorden. Uiteindelijk besloot het Rijk halverwege vorig jaar toch om Lifelines verder te financieren. Daarna kwamen de provincies, UMCG en Rijksuniversiteit toch ook met extra geld over de brug. Maar met zo’n 12 miljoen euro voor vijf jaar moet het wel op een bescheidener schaal.

Prikposten

Vanwege de onzekerheid over het voortbestaan waren de verschillende onderzoekslocaties van Lifelines verspreid over Noord-Nederland al gesloten. Voor de derde ronde gaan die locaties niet opnieuw geopend worden. Lifelines heeft nu een afspraak gemaakt met medisch lab Certe, de organisatie achter de huisartsenlaboratoria en de labs van ziekenhuizen. Certe heeft al allerlei prikposten en locaties in de noordelijke provincies, en medewerkers van Certe gaan het verzamelen van de data en uitvoeren van de metingen zelf uitvoeren, in plaats van personeel van Lifelines.

De eerste groep deelnemers van Lifelines wordt woensdag onderzocht in het lab van Certe aan het Damsterdiep in Groningen. Net als bij de eerste twee onderzoeksrondes krijgt elke deelnemer twee oproepen. Een om metingen te doen zoals bloeddruk en gewicht. Een andere om lichaamsmateriaal in te leveren zoals urine en bloed.

Lifestore

De gegevens en lichaamsmaterialen blijven eigendom van Lifelines en worden opgeslagen in de Lifestore, een soort enorme vrieskist op het industrieterrein Eemspoort in Groningen. Certe krijgt geen beschikking over deze gegevens en materialen, stelt Lifelines.

Aan Lifelines doen 155.000 inwoners van het Noorden mee. Die worden in de loop van die vijf jaar allemaal onderzocht. Daarnaast is Lifelines met een aantal kleinere extra onderzoeken begonnen, waarvoor telkens maar een klein deel van de deelnemers wordt uitgenodigd. Dit gaat om bijvoorbeeld een onderzoek naar het sperma van mannen, naar oogziektes, naar zwangerschap, naar hart- en vaatziekten en naar autistische trekken.

Meer informatie is hier te lezen.