Noordelijk front voor legale wiet

De Social Club, die gratis medicinale wietolie verstrekt, groeit als kool. Met tweeduizend leden en vestigingen in Groningen, Leeuwarden en Zwolle strijdt ze voor legalisatie van wietteelt.

De cannabisolie blijkt een goede pijnbestrijder. Onder meer mensen met kanker, reuma en de ziekte van Crohn zeggen flinke pijnverlichting te ervaren door gebruik van een paar druppels olie per dag.

Fysieke ‘winkel’

De Social Club opende ruim een een half jaar geleden een vestiging in Leeuwarden. Mensen kunnen er informatie krijgen en lid worden en krijgen het middel dan tegen een vrijwillige donatie thuisgestuurd. Dat is illegaal, maar wordt tot nu toe gedoogd. ,,We willen mensen helpen, maar ook provoceren en een reactie uitlokken’’, zegt voorzitter Rinus Beintema van de stichting.

De club verwachtte dat met de opening van een fysieke ‘winkel’ de politie op zijn minst op bezoek zou komen. Dat gebeurde niet. Om te groeien, maar ook om meer reuring te veroorzaken, opende de Social Club dit voorjaar ook in Groningen een filiaal en onlangs breidde de stichting verder uit met een vestiging in Zwolle.

Manifest voor regulering

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen zegt niet op te treden, omdat voor ‘verstrekken van informatie in principe geen toestemming nodig is’. Dat de club zonder tegenwerking door kan gaan, heeft ook te maken met de opstelling van hem en de andere burgemeesters. Den Oudsten, Ferd Crone (Leeuwarden) en Henk Jan Meijer (Zwolle) tekenden een manifest waarin een groot aantal burgemeesters pleit voor regulering.

Nu is het zo dat coffeeshops wel cannabis mogen verkopen (de voordeur) maar niet mogen telen en inkopen (de achterdeur). Krom beleid, vinden veel burgemeesters, dat ze bovendien een hoop sores oplevert. Zij moeten zorg dragen voor de openbare orde en het grijze gebied maakt dat lastig.

De Social Club strijdt voor volledige legalisatie van wietteelt, ook voor recreatief gebruik. Voorzitter Beintema: ,,Elke maand komen er zo’n driehonderd leden bij. Hou dit nog maar eens tegen.’’

Olie beter dan roken

Op steeds meer plekken in de wereld wordt wietteelt gereguleerd. Onder toezicht van de overheid wordt cannabis gekweekt en verkocht. In Amerika is dat in meerdere staten het geval. Op sommige plekken werd die regulering ingeleid door het toestaan van gebruik van medicinale wiet.

Medicinale wiet, om te roken, is in Nederland op recept te verkrijgen. Niet iedereen komt in aanmerking en vaak wordt gebruik niet vergoed door de verzekeraar. Volgens de Social Club werkt olie beter, omdat de werkzame stof bij roken sneller verloren gaat vanwege de verbranding.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct