Noodopvang asielzoekers in Drachten gaat naar Groningen

De noodopvang in Drachten stopt. Smallingerland haakt aan bij de pilot in Groningen, waar een landelijke vreemdelingenvoorziening (lvv) komt.

Vanuit vijf pilotgemeenten – naast Groningen zijn dat Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven – wordt de komende drie jaar toegewerkt naar een landelijk dekkend netwerk van begeleidings- en opvangvoorzieningen voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Eind november vorig jaar tekenden staatssecretaris Mark Harbers (VVD) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hierover een akkoord. Hierin staat onder meer dat de lvv’s ,,uiteindelijk een regionale functie vervullen, die deel uitmaakt van de ontwikkelingsopdrachten van de pilots’’.

Gemeente dekt kosten

Smallingerland heeft sinds 2013 eigen bed-bad-broodvoorzieningen in afwachting van een landelijke oplossing voor deze groep vluchtelingen. Sinds 2018 betaalt het rijk niet langer voor deze opvang en dekt de gemeente de kosten – zo’n 130.000 euro – voor onderdak, leefgeld (45 euro per week), medicijnen en juridische begeleiding.

Nu er landelijke afspraken liggen, wil Smallingerland de noodopvangregeling per 1 juli beëindigen. De tien bewoners van de twee bed-bad-broodwoningen in Drachten kunnen hier nog tot 1 juni wonen, daarna moeten de kerken die de noodopvang uitvoeren de huizen gereedmaken voor oplevering aan de wooncorporatie.

Wethouder Piet de Ruiter is blij dat er nu eindelijk een landelijk initiatief ligt. Hij heeft er het volste vertrouwen in dat de vluchtelingen die nu in Drachten opgevangen worden, straks in Groningen terecht kunnen. In tegenstelling tot Ammy van Eerden, ChristenUnie-raadslid en spil in de vluchtelingenopvang van de Drachtster Bethelkerk. Zij is bang dat vluchtelingen straks op straat komen te staan.

,,Als wij er niet uitkomen met Groningen, en dat lijkt me ondenkbaar, dan gaan we meteen terug naar de gemeenteraad. Dan komt er een andere oplossing’’, verzekert De Ruiter. ,,Wij zetten in Smallingerland niemand op straat. Dat is inhumaan. En we hebben er ook geen enkel belang bij.’’

Volgens hem is er al wel ambtelijk overleg met Groningen, maar kunnen er op bestuurlijk niveau nog geen afspraken gemaakt worden, omdat er na de verkiezingen in november nog geen nieuw college is.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement