Noodbevel Dokkum: politie controleert passanten bij stadspoorten

Burgemeester Marga Waanders van gemeente Dongeradeel heeft voor zaterdag een noodbevel uitgevaardigd. Toegangswegen naar het centrum van Dokkum worden bewaakt door de politie en passanten kunnen worden gecontroleerd.

,,Iedereen met goede bedoelingen is welkom in Dokkum’’, laat de gemeente weten. Ze wijst er echter op dat de politie ,,op moet kunnen treden tegen mogelijke ordeverstoorders van verschillende groeperingen.’’ Ze heeft namelijk aanwijzingen dat sommigen niet komen deelnemen aan de manifestatie, maar ,,andere bedoelingen hebben’’.

Waanders schrijft dat de vrees bestaat dat betogers met elkaar of met de politie in conflict raken, er vrees is dat betogers vernielingen aanrichten en dat daardoor de veiligheid van inwoners en bezoekers van Dokkum in gevaar dreigt te komen.

Daarom is besloten dat de politie bij de toegangswegen naar het centrum van Dokkum toeziet op wie de stad wil bezoeken. Daarnaast geldt dat mensen bij een eerste aanzegging van de politie zichzelf moeten verwijderen uit Dokkum. Dit houdt in dat agenten niet hoeven te waarschuwen. Het noodbevel is van kracht van 8.00 tot 18.00 uur.

Betogers die hun geluid willen laten horen tegen de anti-zwartepietdemonstranten kunnen dat doen bij de Hanspoort in Dokkum.

Vanochtend zijn de bussen met anti-zwartepietdemonstranten rond 10.00 uur vertrokken vanuit Duivendrecht richting Dokkum, onder begeleiding van politie. Vijf actiegroepen, waaronder Zwarte Piet is Racisme en Stop Blackface, willen zaterdagmiddag een manifestatie houden voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht. De manifestatie staat gepland voor 14.00 tot 16.00 uur, op het parkeerterrein de Acht Zaligheden.

De actiegroepen wilden in eerste instantie demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas, maar stuitten die dag op blokkades bij de A7 in Joure, door pro-pietenaanhangers. Ook toen is een noodbevel uitgevaardigd . De geplande demonstratie, waar de demonstranten overigens een vergunning voor hadden, is toen verboden om conflicten te voorkomen tussen voor-en tegenstanders van zwarte piet. 

Naast deelnemers van de anti-zwartepietmanifestatie zullen ook aanhangers van de groepering Pegida Nederland afreizen naar de Elfstedenstad. Zij gaan pepernoten uitdelen , verkleed als zwarte piet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Anti-pietprotest