Nog genoeg cultureels te doen in 2018: waar mogen we naar uitkijken?

Op de maandag na het Reuzenweekend hingen er ineens overal posters: ,,Nog 344 events te gaan”. Want het Culturele Hoofdstadjaar is nog lang niet voorbij.

Zeg, Radboud Droog van Leeuwarden-Fryslân 2018, zijn die posters misschien een reactie op de column van Asing Walthaus in deze krant, maandag? Die verwoordde het gevoel dat het Culturele Hoofdstadjaar eigenlijk wel klaar is, na de triomf van de reuzen van Royal de Luxe.

,,Die column was wel in de roos. Maar het gevoel dat het nu voorbij is, daar waren we van tevoren natuurlijk wel mee bezig. Je werkt naar zo’n hoogtepunt toe, het is voorbij en dan heb je het gevoel: en nu dan?''

,,En als wij intern dat gevoel al hebben, hoe zit het dan met de mensen die verder van het oog van de storm af zitten? Bij de opening in januari was het eigenlijk net zo. Je moet het momentum zien vast te houden. En er is nog genoeg te doen.”

Daar moesten jullie zelf ook van overtuigd worden?

,,Voor de buitenwereld leek het net alsof iedereen bezig was met de reuzen, maar dat was niet zo. Er was het bezoek van een Japanse delegatie, anderen waren druk met allerlei projecten. Maar ja, die reuzen leggen wel veel beslag op onze mensen, en het drukt ook weer andere dingen weg. Dat is in de media toch ook zo?”

Maar goed, nu dus nog 344 projecten. Telt ‘De Stormruiter’ daarin dertigvoudig, of hoe vaak wordt dat opgevoerd, mee?

,,Het zal je verbazen, maar nee, die telt voor één keer mee. Net als de Escher-tentoonstelling in het Fries Museum, ook nog steeds te zien. Als je goed telt, zijn het er inmiddels al weer meer dan 344. Er komen nog steeds dingen bij. Van de week nog, een gratis buurtfeest in de Vrijheidswijk. Niet heel groot, maar toch.”

De drempel is dus niet heel hoog.

,,Als je het zo badinerend wil stellen, dan klopt dat. We maken onderscheid tussen de 60 projecten uit het hoofdprogramma, met de verschillende programma-onderdelen, en de honderden mienskipsprojecten. We vragen altijd wat de mensen achter die projecten nodig hebben, hoe we ze kunnen helpen. Soms is dat niet meer dan een linkje sturen, zodat ze hun project op onze website kunnen plaatsen.”

Waar mogen we nog meer naar uitkijken?

,,De Stormruiter natuurlijk. Verder The Colourfield Performance, dat is echt een soort Gesamtkunstwerk. Er komen nog verscheidene dingen aan onder de vlag van Never Ending Orchestra, en Under de toer gaat ook gewoon door met verschillende projecten.''

,,Verder is geluidskunstfestival Lûd in Rijs net van start gegaan, we hebben de Triënnale in Beetsterzwaag, de Bach Estafette, Dada in Drachten. En vergeet Explore The North en het Noordelijk Filmfestival niet, die allebei wegens 2018 extra grote edities hebben.”

Maar het houdt een keer op.

,,We zijn al druk aan het nadenken over Re-Opening, zoals de sluiting bij ons heet. Dat wordt een drieweekse exercitie in november, waar Explore The North, het Noordelijk Filmfestival en lichtfestival Luna deel van uitmaken, naast verschillende andere manifestaties.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement