Nog geen straat voor Máxima en Amalia in Leeuwarden

Bijna had koningin Máxima of kroonprinses Amalia een nieuwe straat gekregen in de Leeuwarder wijk Nijlân. Maar hun vernoeming wordt uitgesteld.

De huidige koningin en haar drie dochters zijn nog nergens in Leeuwarden vernoemd in een straat of laan. Bijna leek daar verandering in te komen, maar de gemeentelijke commissie naamgeving wacht liever nog even af tot er een waardige straat beschikbaar komt.

De koninklijke namenkwestie kwam aan de orde vanwege de nieuwbouw die straks ontstaat op de plek van de oude technische school aan de Nijlânsdyk. Het is de bedoeling om deze appartementengebouwen gezamenlijk een nieuwe straatnaam te geven, zodat ze makkelijker vindbaar zijn.

Neutrale of koninklijke naam?

In de voorbereiding kwam de gedachte op om het gebied Máximapark te noemen. Dit tot enthousiasme van ontwikkelaar Mipatio. Bij nader inzien besloot de commissie toch anders. Immers, aan Máxima kun je maar een keer een straat wijden. Was deze plek dan wel groot of voornaam genoeg? Vervolgens werd even gedacht aan Amalia, maar die wordt waarschijnlijk koningin, wat ook uitnodigt tot een grotere straat. Daarom wordt nu gekozen voor de neutralere naam Prinsessenpark. Dit sluit ook aan bij de naastgelegen Prinsessenweg.

Vernoeming van het koningshuis verloopt in Leeuwarden vaak grillig, zo bleek eerder al bij de aanwijzing van ‘koninklijke bomen’, een traditie die bij Wilhelmina begon. Voor Willem-Alexander werd een plantplek aangewezen aan de Arendstuin, maar de boom werd daar echter nooit geplant. Die werd - bij nader inzien - toch passender gevonden aan de zuidzijde van het Beursplein.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement