Zanger Clarence Breeveld overleden

Nog één lid in de zaal: einde Laatste Eer Aldeboarn nabij

Zanger Clarence Breeveld overleden ANP

Het einde van begrafenisvereniging De Laatste Eer in Aldeboarn nadert. Een gevolg van commercialisering en te weinig betrokkenheid, zegt het bestuur.

Jaarvergaderingen van De Laatste Eer, een van de oudste (1906) verenigingen van Aldeboarn, worden nauwelijks nog bezocht. Naast de bestuurs- en commissieleden zat er dit jaar welgeteld één van de ruim vijfhonderd leden in de zaal.

Het vierkoppige bestuur is gemiddeld per persoon meer dan vijftien jaar in functie. De voorzitter vervult deze rol al sinds de jaren tachtig. ,,Vervangers zijn niet te vinden. Er is geen belangstelling’’, weet secretaris Bouke Haspels.

Maar er speelt meer, zegt hij. ,,Het doel was ooit: gemeenschapszin. Samen de zaken goed regelen’’, gaat Haspels verder. In de statuten staat dan ook: ‘De onderlinge samenwerking te bevorderen, dat het stoffelijk overschot van de mens geen onderwerp van winstbejag wordt’.

Dat klinkt flink verouderd. Uitvaarten zijn tegenwoordig big business , zegt Haspels. ,,Er is sprake van commercialisering. Een begrafenis of crematie moet steeds vaker een feest zijn. Er valt veel geld te verdienen. Bij ons is het eenvoudiger, maar wel met een eigen bode en onze vrijwilligers als dragers.’’

In die wereld, waarin een uitvaart al snel 5000 euro kost, probeert De Laatste Eer nu al jaren overeind te blijven. Ooit telde zijn vereniging bijna duizend leden, schat Haspels. De piek lag in de jaren tachtig. Met de 24 euro die de leden jaarlijks betalen, wordt momenteel aan het einde van de rit 850 euro uitgekeerd, hoe jong of oud de overledene ook is.

Het bestuur denkt aan opheffing. Het geld kan over de leden worden verdeeld of het ledenbestand kan overgaan naar een andere vereniging of een verzekeringsmaatschappij. ,,Het zou ook kunnen dat we heel iets anders moeten doen. Geld vrijmaken om meer reclame te maken, bijvoorbeeld.’’ Haspels doet nog een laatste oproep aan mensen om zich te melden. Begin juli hakt het bestuur de knoop door.

Volgens Jetske van der Beek, voorzitter van de Federatie van Uitvaartverenigingen in Friesland, blijft het aantal nieuwe leden bij de meeste Friese begrafenisverenigingen juist aardig op peil. ,,It is gjin malaise of sa.’’ Er is hooguit een lichte teruggang. Niet zo heel gek, tijden veranderen immers, zegt Van der Beek.

Van de ruim tweehonderd uitvaartverenigingen die Friesland nog telt, zijn de meeste vrij actief. Er zijn vaak veel vrijwilligers, weet Van der Beek. Tijdens de laatste jaarvergadering van de federatie, in Drachten, waren 140 van de 200 verenigingen vertegenwoordigd.

Meestal is commercialisering geen punt, zegt Van der Beek. Verenigingen werken soms prima samen met de ‘grote jongens’, zoals Yarden of Monuta. Het probleem in Aldeboarn kan best eens plaatselijk zijn, denkt Van der Beek. Als bestuurders ergens te lang zitten, zo geeft zij aan, kunnen leden ook het idee krijgen van: die redden zich wel. Een bestuurslid zou na zes tot acht jaar moeten ophouden. ,,Dat is eins wol sa fris.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct