Nog één keer op pad met Europa’s grootste kerststal en dan stoppen Roel en Fred uit Ferwert ermee

Het is mooi geweest. De jaren gaan tellen, zeggen ze. Roel den Dulk (69) en zijn partner Fred van der Zwet (64) uit Ferwert stoppen na dit jaar met hun bijzondere kerststal met 1800 beeldjes.

Het kindje Jezus staat natuurlijk centraal. Met Maria en Jozef. Maar voor de herberg zitten twee eigentijdse figuurtjes waarin Den Dulk en Van der Zwet duidelijk te herkennen zijn.

De twee zijn momenteel in Museumpark Orientalis bij Nijmegen bezig hun kerstdiorama (kerststal) op te bouwen. Een klus die twee weken in beslag neemt, want het gaat om de grootste kerststal-met-omgeving van Europa. Twee jaar geleden zat het stel in het Natuurmuseum in Leeuwarden.

1800 beeldjes

Met 60 meter achtergrond, zoals woestijnen en berglandschappen, op vinyl. En met 1800 beeldjes: 600 mensen, onder wie de poppetjes van Den Dulk en Van der Zwet. Plus 40 engelen, 250 schapen en olifanten, ezels, paarden en andere dieren.

Centraal thema in de stal in Nijmegen is ‘Nieuw leven’. Het nieuwe leven van Jezus, maar ook dat van anderen. In het kerstdiorama zijn dan ook schapen te zien met lammetjes, nestjes met jonge vogels in de boom en een oma met haar kleinkind.

Stallen bij elkaar

Toen de twee elkaar 25 jaar geleden leerden kennen, hadden ze ieder een kerststal. De twee stallen pasten qua grootte van de beelden en karakter goed bij elkaar. Ze verhuisden van de Randstad naar Ferwert.

Roel: ,,Daar kennen ze de kerststal niet. Wij hebben onze stallen toen samengevoegd en vervolgens open huis gehouden. Daar kwamen heel veel mensen op af.’’

Van het een kwam het ander. Ze kochten meer beeldjes en gingen ‘het land in’ met hun kerstdiorama: ze werden gevraagd door musea en kerken. Zelfs hun vakantiebestemming werd erdoor bepaald.

Fred: ,,In Napels heb je bijvoorbeeld zestig ateliers die zich het hele jaar door bezighouden met het maken van kerststallen. Hier in Nederland leeft het veel minder.”

Alles opkopen

Een keer waren ze in Münster, waar een kerstwinkel ermee ophield. De beeldjes werden voor de helft van de prijs verkocht. De twee namen er tien mee. De dag erop reed Den Dulk vanuit Ferwert weer naar Münster en kocht alles op, onder het motto ‘we zijn stom als we deze kans laten liggen’.

Het is dit jaar de laatste keer dat ze het kerstdiorama opbouwen. De jaren gaan tellen, zeggen de twee. Ze zijn in gesprek met een paar gegadigden die de vele tientallen kubieke meters aan spullen willen overnemen. Het diorama is verzekerd voor 45.000 euro. ,,Dan blijven we nog een jaar helpen en dan zetten we er een streep onder”, zegt Den Dulk.

De meestgestelde vraag aan de twee is of zij met hun stal een boodschap uitdragen. ,,Nee”, zegt Van der Zwet. ,,We hebben het altijd voor de lol gedaan. Je ziet mensen genieten. Dan genieten wij ook.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement