Nitraatbom dreunt nog na in Langweer

Omstanders van toen kampen nog altijd met klachten van de vuurwerkbommen die in 2015 werden afgestoken na het skûtsjesilen in Langweer.

Twee mannen hebben blijvende schade aan hun gehoor overgehouden. Ze kampen met een continue piep in van hun oren, tinnitus, en gedeeltelijk gehoorverlies. Bijna drie jaar na dato zorgt het vuurwerk bovendien voor verdeeldheid in Langweer: de een kiest de kant van de slachtoffers, de ander schaart zich achter de man die voor de knallerij verantwoordelijk wordt gehouden.

Zwaar lichamelijk letsel

Dinsdag stond de inmiddels 61-jarige Langweerder voor de rechter in Leeuwarden, voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door middel van het vuurwerk. Hij heeft vanaf het begin ontkend ook maar iets met de incidenten te maken te hebben. En ook gisteren voor de meervoudige kamer bleef hij een ontkennende verdachte.

Het was op 23 juli 2015, de avond na het SKS-skûtsjesilen ‘op Langwar’, enorm druk in het centrum van het dorp. Meerdere keren waren er harde knallen te horen geweest. Agenten ter plaatse werden getipt dat dit het werk zou zijn van de verdachte, die ,,in de weer zou zijn met nitraatbommen”. Tegen negen uur die avond schrok een stel, dat op vakantie was in de buurt, enorm toen vlak voor hun voeten een projectiel ontplofte. Het oor van de man suist nog altijd. Ondanks dat het vlak bij de woning van de verdachte gebeurde, vindt officier van justitie Richard Klee dat de 61-jarige Langweerder voor dit incident moet worden vrijgesproken, omdat er niet genoeg bewijs is dat hij hiervoor verantwoordelijk is. ,,Hoe zuur dit ook is voor het slachtoffer”, zegt Klee.

Post traumatisch stress syndroom

Anders is dit bij het incident waar een andere man uit Langweer slachtoffer van werd. Dit gebeurde tegen elf uur, in de steeg achter De Drie Zwaantjes. Meerdere dorpelingen wezen de 61-jarige verdachte aan als gooier van het vuurwerk. Hoe ze daar bij kwamen, zegt hij niet te weten. Het slachtoffer heeft naast de tinnitus volgens een deskundige een post traumatisch stress syndroom (ptss) opgelopen. Hij wil een bedrag van meer dan 18.000 euro aan materiële en immateriële schade.

,,Alleszins redelijk”, vindt officier Klee. Daarnaast eist hij een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement