Nij Smellinghe 4 in Ziekenhuis Top 100

Nij Smellinghe in Drachten. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten stijgt spectaculair in de AD Ziekenhuis Top 100, die vandaag verschijnt. Stond het vorig jaar op plek 71, nu op plek 4.

De drie andere Friese ziekenhuizen zakken op de ranglijst. Die daling is het sterkst bij ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen: van plek 4 naar plek 47. Medisch Centrum Leeuwarden staat op plek 30, tien plaatsen lager dan vorig jaar. Het Antonius Ziekenhuis in Sneek staat op plek 54, een jaar geleden op 37.

Twee jaar geleden bezette Nij Smellinghe al de derde plaats. Vorig jaar duikelde het Drachtster ziekenhuis omdat het ontbrak aan een goede controle van het medicijngebruik van patiënten, nu haalt het ziekenhuis de maximale punten op dit onderdeel. Bij kinderen en ouderen wordt bij opname én ontslag de medicatie besproken en gecontroleerd. Fouten met medicatie kunnen ernstige problemen veroorzaken, daarom is het bij deze groepen kwetsbare patiënten van groot belang dat er een goede overdracht is van het medicijngebruik. De sterfte na complicaties na darmkankeroperaties is in Nij Smellinghe wel hoger dan gemiddeld.

Medisch Centrum Leeuwarden controleert bij minder dan de helft van de kinderen bij opname de medicatie en laat punten liggen bij de kwaliteit van de verpleging, vooral op de controle op pijn en delier. Bovendien haalt het MCL niet de ondergrens van twintig blaaskankeroperaties per jaar: het verrichtte er slechts dertien, een jaar eerder zeventien.

Tjongerschans heeft de medicatiecontrole wel op orde, maar laat kostbare punten liggen bij veel voorkomende operaties door relatief veel complicaties na een heupfractuur of een galblaasverwijdering en het niet tijdig toedienen van antibiotica. Dat laatste geldt ook voor Antonius. Daar is ook de controle op delier voor verbetering vatbaar.

Het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem is net als vorig jaar winnaar van de Ziekenhuis Top100. Die is gebaseerd op gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland.