Nij Beetse eist stop op mestwater in kwetsbaar veengebied

Een regenbui trekt over het Polderhoofdkanaal bij Nij Beets. FOTO LC

Judy Hoomans uit Nij Beets eist onmiddellijk maatregelen om te voorkomen dat mestwater uit landbouwsloten het kwetsbare veengebied instroomt bij Nij Beets.

Ze spande dinsdag een spoedzaak aan bij de Haagse Raad van State. Hoomans wil dat de hoogste bestuursrechter de gemeente Opsterland en de provinsje Fryslân tot actie dwingt.

Wildgroei van algen

Volgens de inwoonster leidt de instroom van het stikstofhoudende water tot een wildgroei van algen, oftewel flap. De algen bedekken steeds meer sloten, petgaten en andere waterwegen in het gebied. En dat gaat ten koste van kwetsbare dier- en plantensoorten, zoals de gestreepte waterroofkever.

Hoomans beheert een aantal petgaten in haar tuin die voor de ingebruikname van het Polderhoofdkanaal als vaarroute helder en doorzichtig water bevatten. Intussen neemt de algenflap elk jaar toe.

Schoner water

Zij vroeg drie jaar geleden al aan de provinsje om maatregelen te nemen om de algenflap tegen te gaan. Fryslân zou ervoor zorgen dat schoner water uit de Wide Ie in het poldergebied zou komen. Dan zou de waterinlaat via de boerensloten niet meer nodig zijn.

Eerder droeg de rechtbank de provinsje op onmiddellijk maatregelen te nemen, maar de laatste vindt dat niet nodig. Een woordvoerster van de provinsje zei dinsdag tijdens de rechtszitting in Den Haag dat het blokkeren van de waterinlaat van het Polderhoofdkanaal juist een averechts effect zal sorteren. Dat zou blijken uit recent natuuronderzoek.

'Kwestie van geld'

Volgens Hoomans is het een kwestie van geld. ,,Eerst beloven ze van alles om het Polderhoofdkanaal maar weer als vaarroute in gebruik te kunnen nemen. Er moest natuurcompensatie komen voor heel veel kwetsbare dier- en plantensoorten. Maar dat kost geld. En nu willen gemeente en provincie dat niet meer uitgeven.’’

De Raad van State doet binnenkort uitspraak over de door de rechtbank voorgeschreven noodmaatregelen. Later dit jaar volgt nog een bodemzaak, en wordt de kwestie inhoudelijk verder uitgediept.

Lees ook: Varen op Polderhoofdkanaal onzeker na uitspraak rechter

Lees ook: Judy Hoomans, de vrouw die steeds protesteert, over het Polderhoofdkanaal