Nigel (14) uit Leeuwarden vindt 'de haai van Terschelling' dood op het strand

'De haai van Terschelling' is dood. De veertienjarige Nigel Vrijburg uit Leeuwarden vond het dier dinsdag op het strand nabij Oosterend, levenloos.

De kans is groot dat het daadwerkelijk gaat om de gevlekte haai die een week geleden werd gezien, niet ver van het strand bij Hoorn op Terschelling.

Dit dier was bijna een meter lang. De dode haai die Nigel aantrof en waarvan hij foto’s maakte, is 90 centimeter, zegt hij. Gevlekte haaien zijn ongevaarlijk voor de mens.

De haai dood op het strand van Terschelling. FOTO NIGEL VRIJBURG

Nigel vertelt: ,,Toen we aan het vissen waren, zagen we de haai aanspoelen. Toen was hij al dood. We hebben de haai op het strand gelegd en daar laten liggen.’’

‘Lijkt er heel veel op’

Guus Schweigmann van Zeehondenopvang Terschelling heeft de foto’s gezien. Volgens hem lijkt het dier dat Nigel heeft gevonden en gefotografeerd ,,heel veel’’ op de haai van vorige week.

,,Onze man met de strandbus gaat woensdagmiddag kijken’’, zegt Schweigmann woensdagochtend. ,,Hij is gisteren niet op het strand geweest. Nu is het trouwens hoog water. Het is de vraag of de haai niet is weggespoeld.’’

Haai laat zich vaker zien

De gevlekte gladde haai laat zich waarschijnlijk steeds vaker zien langs de Nederlandse kust, zeggen deskundigen. De vis kwam tot de jaren zeventig al veel voor in de Noordzee en de Waddenzee, maar verdween hierna uit zicht.

De haai een week geleden, bij Terschelling. FOTO ANP

Mogelijk hebben de dieren hun route verlegd, waardoor ze nu weer Nederlandse wateren aandoen. De terugkeer van de haai in de Waddenzee is goed nieuws voor het ecosysteem, aldus kenners. De vis behoort tot de toppredatoren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement