Nieuws uit Friesland van 7 mei | Politie staakt zoektocht naar dader zedendelict bij Noordwolde en GGD gaat prikken in bus

VLEDDERVEEN - Langs de Grensweg, de grens tussen Friesland en Drenthe, zou vanmiddag rond 13:15 uur een mogelijk zedendelict zijn geweest, zo meldt de politie. VLEDDERVEEN - Langs de Grensweg, de grens tussen Friesland en Drenthe, zou vanmiddag rond 13:15 uur een mogelijk zedendelict zijn geweest, zo meldt de politie. Foto: René Wiegmink René Wiegmink

De grote zoektocht van de politie naar de dader van een ernstig zedendelict op de grens van Friesland en Drenthe bij Noorwolde is vrijdag gestaakt. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het onderzoek concentreerde zich op een bospad tussen Vledderveen en Noordwolde. Daar zou donderdagmiddag een meisje verkracht zijn waarna de dader ervandoor ging. In omliggende dorpen werd in WhatsApp-groepen en op Facebook-pagina’s het signalement van de dader veelvuldig gedeeld. Vooralsnog tevergeefs.

Dalende trend in coronabesmettingen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Friesland is de afgelopen week, net als vorige week, gedaald van 1353 naar 1175. Maar of de dalende lijn nu definitief is ingezet, durft de GGD nog niet te zeggen. In vakantieweken daalt het aantal mensen dat zich laat testen vaak. Zo kwamen er bijna geen schoolkinderen naar de teststraat. Of het virus echt op de terugweg is, zal waarschijnlijk dus pas na volgende week blijken. Opvallend in de cijfers van deze week: vooral jongvolwassenen raken besmet.

Doordat er minder vaccin beschikbaar was, kon GGD Fryslân de afgelopen week minder prikken zetten: 17.744, tegen 19.930 een week eerder. Er zijn nu in totaal 164.115 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Friesland, ruim 40.000 hebben inmiddels al twee inentingen van de GGD ontvangen. In totaal zijn er al meer mensen gevaccineerd, door huisartsen en ziekenhuizen bijvoorbeeld. De komende week is er weer meer vaccin, onder andere van Moderna, dat de GGD gaat gebruiken op de locatie in Franeker. Eind deze maand gaat de GGD door de provincie rijden met een vaccinatiebus.

Met Arcadia krijgt Culturele Hoofdstad een activistisch vervolg

Arcadia is, volgend jaar, het compactere, want honderd dagen durende vervolg op ‘2018’, het jaar dat Leeuwarden Culturele Hoofstad was. De mienskip wordt er weer bij getrokken, voor een betere toekomst .

Inhoudelijk zijn er genoeg verschillen met ‘2018’, blijkt uit een gesprek met het team dat Arcadia gestalte moet geven: directeur Floris de Gelder, artistiek leider Sjoerd Bootsma, zakelijk leider Immie Jonkman. Die laatste twee waren nauw betrokken bij Leeuwarden-Fryslân 2018, De Gelder stroomde vorig jaar in.

Ja, Arcadia wordt activistischer, meent Jonkman. Bootsma: ,,Ik denk dat het meer gefocust is. Culturele Hoofdstad was meer: laat duizend bloemen bloeien. Maar wij hebben niet het budget voor duizend bloemen. Wij moeten veel meer kiezen welke bloemen we laten bloeien.”

De presentatie van Arcadia en het aansluitende vraaggesprek met Bootsma en LC-verslaggever Jacob Haagsma zijn hieronder terug te zien:

loading

loading

Oproep dierentuinen: laat ons weer open gaan

De dierentuinen moeten op korte termijn open. Ze kunnen overvolle parken en pleinen ontlasten met het mooie weer, Hemelvaart en Pinksteren op komst. Dat is de strekking van een open brief in drie kranten, die is geschreven door Dirk Lips, oprichter en directeur van Libéma. Dat bedrijf is eigenaar van onder meer AquaZoo bij Leeuwarden.

AquaZoo-parkmanager Jeroen Loomeijer zegt dat zijn dierenpark niet het probleem, maar juist de oplossing is . ,,We hebben vijftien hectare aan grond en kilometers aan wandelpaden. Onze buurman park Vijversburg heft ook entree en is nog geen dag dicht geweest. Daar kun je wandelen en naar kunst kijken. Bij ons kun je ook wandelen.’’

Moeders in de bloemetjes gezet: ‘Zaterdag verwachten we topdrukte’

Moeders kunnen de vazen uit de kast halen: bloemisten hebben het druk, zo in de aanloop naar Moederdag.

Anouk Jilderda van Jilderda’s Bloemenboetiek in Damwâld merkt dat Moederdag voor de deur staat. ,,Het was woensdagmiddag druk, donderdag en vandaag ook. Mensen bestellen, maar ze komen ook naar onze winkel. We mogen vier mensen binnen hebben, de rest wacht buiten.”

Jilderda verwacht zaterdag topdrukte. ,,Dan draaien we waarschijnlijk een weekomzet in een dag.” Wat er vooral over toonbank gaat, zijn snijbloemen. ,, De gemengde boeketten zijn populair .”

En verder in het nieuws:

* Op de A6 ter hoogte van Joure zagen agenten vorige week wel een heel gek voertuig rijden: een boot . Maar schijn bedriegt, het bleek ‘gewoon’ een Peugeot te zijn met een wel erg bijzonder dak.

* Een trein is vrijdagochtend op de beveiligde spoorwegovergang op de Ludingaweg bij Harlingen in botsing gekomen met een auto. De automobilist raakte gewond.

* NHL Stenden Hogeschool heeft samen met de Hanzehogeschool Groningen, het UMCG en het RIVM 150.000 euro ontvangen van Regieorgaan SIA .

* Er liggen voor Vlieland nog voldoende vraagstukken over de toekomst, waarover de nieuwe burgemeester zich mag buigen na het vertrek van Tineke Schokker, meent commissaris Arno Brok .

* GGD Fryslân gaat vanaf eind mei met een vaccinatiebus door de provincie , zo kunnen meer mensen dicht bij huis een prik krijgen. In eerste instantie is het bedoeld voor 65-plussers die nog niet gevaccineerd zijn.

Tip van de redactie:

* De prijs van benzine (Euro95) bereikte woensdag het recordniveau uit 2012: 1,895 euro per liter. De adviesprijs stijgt door en is sinds donderdag de hoogste ooit. Wat betekent dat voor jou als je gaat tanken?

* Vrijdag is de allerlaatste dag om de aangifte inkomstenbelasting over 2020 in te sturen. De termijn was al met een week verlengd vanwege technische storingen bij de fiscus begin maart.

* Maandag wordt bekend wie de Libris Literatuurprijs wint. Recensent Coen Peppelenbos zet alvast zes grote kanshebbers op een rij in dit stuk .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht