Nieuws uit Friesland van 7 april | EMA na onderzoek: voordelen AstraZeneca-vaccin wegen zwaarder dan zeer zeldzame bijwerkingen en loodsbrandduo Oosterwolde langer vast

FOTO ANP

Ernstige problemen met het bloed moeten inderdaad worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca, oordeelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De voordelen van het vaccin wegen echter zwaarder dan het zeer kleine risico op de vorming van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het is nu aan het kabinet om te bepalen wat de bevindingen betekenen voor de Nederlandse vaccinatiestrategie . Vanwege de potentiële bijwerkingen besloot de Nederlandse overheid om het vaccin voorlopig alleen nog toe te dienen aan mensen van 60 jaar en ouder. Bij hen zou de kans op die klachten veel kleiner zijn. De prikpauze geldt in elk geval tot en met woensdag.

Dinsdag zei Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), in Italiaanse media dat er inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Maar de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico’s.

Het kabinet besluit donderdag of mensen onder de 60 weer geprikt worden met het AstraZeneca-vaccin.

Loodsbrandduo Oosterwolde langer vast

De twee mannen, die vastzitten op verdenking van brandstichting in een loods in Oosterwolde, moeten nog eens dertig dagen in detentie doorbrengen. Dat heeft de raadkamer woensdag beslist.

Het gaat om een 50-jarige oliebollenbakker uit Amsterdam en zijn maat, een 51-jarige visboer uit Purmerend. Ze zouden in de nacht van 29 februari op 1 maart vorig jaar een bedrijvenverzamelgebouw in brand hebben gestoken.

De brand ontstond in een pand, waarin veel kermisattracties stonden opgeslagen. Mede dankzij tips via het televisieprogramma Opsporing Verzocht kon het duo worden aangehouden. De beide mannen zijn bekenden van politie en justitie.

Schaatsster Reina Anema voor twee jaar naar team Jumbo-Visma

Schaatsster Reina Anema maakt in het olympisch seizoen een verrassende stap. Ze verruilt Team Frysk voor Jumbo-Visma. De 27-jarige Gorredijkse tekent voor twee seizoenen bij de ploeg van coach Jac Orie , waar onder anderen Sven Kramer, Antoinette de Jong en Patrick Roest schaatsen.

Eigenlijk was Anema met Team Frysk al begonnen aan het olympisch seizoen. ,,It tillefoantsje fan Jac Orie kaam as in ferrassing’’, erkent se. ,,Yn sa’n seizoen feroaret de meastal net safolle.’’

Onrustige dag op de Noordzee

Een schip dat rondjes vaart vanwege een defect roer en een schip dat containers verloor: het was een tijdje onrustig op de Noordzee, vlak boven Waddeneilanden Terschelling, Ameland en Vlieland.

Dinsdagavond raakte containerschip Escape in de problemen bij Vlieland. De 169 meter lange Escape was met 724 containers onderweg van Rotterdam naar de Finse hoofdstad Helsinki. Het roer was met geen mogelijkheid uit de stand van 30 graden bakboord te krijgen . De kapitein besloot om een beetje gang te houden en rondjes te varen. Op de scheepvaart-website MarineTraffic ziet dat er uit als tollen. ,,Maar het waren dus rondjes en het was een doelbewuste actie’’, zegt Jan Reier Arends van JR Shipping in Harlingen, manager van het schip.

Woensdagochtend verloor het containerschip Baltic Tern vijf containers op de Noordzee . Het schip voer toen 27,5 kilometer ten noordoosten van Ameland. Twee containers staan nog wankel, aldus de Kustwacht. Onder de vijf containers die te water zijn geraakt zijn drie containers met daarin droge goederen, een lege container en een container met aceton. Aceton is een oplosmiddel.

Het Kustwachtvliegtuig heeft aan het begin van de middag twee drijvende containers waargenomen, waarvan één ‘tanktainer’. Vermoedelijk is dat de container waarin aceton zit.

De Baltic Tern vaart onder de Cypriotische vlag en heeft Limassol als thuishaven. Eigenaar is de Duitse rederij Hamburger Lloyd. De rederij is door Rijkswaterstaat gesommeerd om de containers te bergen.

PvdA’ers Gijs van Dijk en Habtamu de Hoop, uit Easterein, hebben woensdag vragen gesteld aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat over de Baltic Tern. De twee vragen zich onder andere af of het schip is geadviseerd de noordelijke route boven de Waddeneilanden te varen door de Kustwacht, gezien de stormachtige omstandigheden.

Monkey Town helemaal niet open

Ondernemer Erwin Jousma schrok zich dinsdagavond een hoedje: op de site van de Rijksoverheid stond ineens de naam van zijn speelparadijs Monkey Town in de lijst met bedrijven die de komende tijd weer opengaan, als onderdeel van de proeven met toegangstesten. Maar hij zit daar helemaal niet op te wachten, laat hij weten. Jousma zocht woensdag direct contact met deze site, waar ook was vermeld dat hij op 17 april opengaat en maximaal 100 mensen - mits in bezit van een negatieve coronatest - mag toelaten.

En dat vindt Jousma maar niets . ,,Als het doel hiervan is dat we ons klaarmaken voor een testsamenleving, dan kan ik me daar niet in vinden. Het is goed dat er maatregelen zijn en dat we afstand moeten houden, maar ik ga niet aan de deur controleren of iemand een negatief testbewijs heeft. Ik heb vertrouwen in mijn klanten en we zijn allemaal verantwoordelijke mensen. De overheid hoeft die verantwoordelijkheid niet bij ons weg te nemen, dat kunnen we prima zelf.’’

Goutums pompstation vreest tweede concurrent

De familie Binnema, eigenaar en verhuurder van het Gulf-tankstation in Goutum, is opnieuw naar de Raad van State gestapt om te voorkomen dat er in de buurt een pompstation bij komt. Volgens woordvoerder Gjalt Binnema zet het bestemmingsplan voor een directe verbinding van de Brédyk met de Overijsselselaan de poort open voor de komst van nog een tankstation in het gebied. Dat zou dan de derde worden.

Om die reden spande de familie een rechtszaak tegen de gemeente Leeuwarden aan, die de Raad van State deze week behandelde. De gemeente stelde het plan op omdat na de aanleg van de Haak rond Leeuwarden een aantal woningen aan de Brédyk niet meer goed bereikbaar was.

En verder in het nieuws:

* FNP’er Sybren Posthumus verlaat de politiek. Posthumus was tien jaar actief in de provinciale politiek. Het Statenlid is de tiende gekozen volksvertegenwoordiger die tussentijds stopt .

* Medisch Centrum Leeuwarden is één van de meer dan dertig partners die in een nieuw landelijk project samenwerken om de ziekte van Alzheimer te stoppen .

* Waadhoeke heeft de woonwensen gepolst in alle dorpen en wijken en heeft plannen liggen voor 350 nieuwe huizen. Die moeten 1050 verhuizingen op gang brengen .

Tip van de redactie:

* Column Asing Walthaus: Mijn kleren roken een dag later nog naar Schumi , zo had ik hem geknuffeld. Vooral nadat ik de dierenarts had gebeld dat het nu toch maar moest gebeuren.

* 12 paar huismussen, 24 paar huiszwaluwen, 6 paar gierzwaluwen en een kolonie vleermuizen. Ze passen allemaal in de ekotil die Nico Minnema heeft ontworpen .

* Is een CO2-belasting gecombineerd met een CO2-dividend de versnellingsmotor die de energietransitie nodig heeft? Hoogleraar Rik Leemans legt uit .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht