Nieuws uit Friesland van 4 mei | Bijtincidenten van pitbulls maken indruk op eigenaren en dodenherdenking live op LC.nl

Dodenherdenking zonder publiek in 2020 in de lege Prinsentuin in Leeuwarden. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

De eigenaren van de honden die dinsdagochtend in Harlingen een kat en een ander hondje zwaar toetakelden, hebben hun viervoeters direct laten inslapen. ,,Ze namen hun verantwoordelijkheid’’, zegt wijkagent Steven de Vries. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Een pitbull en een ‘mengelmoes van rassen’ maar gelijkend op een pitbull, trokken dinsdag door Harlingen . Ze waren ontsnapt en maakten meerdere slachtoffers. Een kat kreeg een spuitje na te zijn gebeten en een kleine hond werd verscheurd. ,,Deze hond had bijtwonden en gescheurd vel’’, aldus wijkagent De Vries. Het dier is uren geopereerd en verblijft nog altijd bij de dierenarts.

De pitbullachtigen hadden in het verleden gedragsproblemen, maar de laatste jaren ging het goed. De eigenaar had de dieren opgevangen. Ze braken wel vaker uit, maar stonden niet als gevaarlijk bekend. Maar de dodelijke strooptocht van dinsdag veranderde alles.

Later vanavond doet de eigenaresse van het geopereerde hondje haar verhaal op LC.nl.

Dodenherdenking live op LC.nl

De provinciale dodenherdenking in de Prinsentuin in Leeuwarden is dinsdagavond via een livestream te volgen op lc.nl. De uitzending begint om 19.45 uur. Bij de herdenking is ook dit jaar vanwege de coronamaatregelen slechts een beperkt aantal mensen aanwezig. Gedeputeerde Sander de Rouwe legt een krans namens de provincie, burgemeester Sybrand Buma doet dat namens de gemeente Leeuwarden. Buma geeft ook de herdenkingstoespraak.

‘s Middags zijn al kransen gelegd door onder meer veteranen, de politie en vertegenwoordigers van de Vliegbasis. Namens de kinderen van de gemeente leggen kinderburgemeester Karlijn de Snee en loco-kinderburgemeester Fien Marre Lemke een krans neer. Een opname van de ceremonie is te zien voorafgaand aan het avondprogramma. Zangeres Elske de Walle zingt na de de twee minuten stilte om 20.00 uur het Wilhelmus.

Oorlogsherinneringen van verzetsfamilie uit Beetsterzwaag duiken na zeventig jaar op in oud chocoladeblik van vlooienmarkt

Door een toevallige vondst van Gerben Bosgraaf uit Drachten krijgt Yntze Heida onbekende oorlogsdocumenten van zijn familie in handen. Met daarbij een indringende briefkaart.

Krantenknipsels, distributiekaarten, Duitse formulieren : het is een bonte verzameling papier die Gerben Bosgraaf in 2020 aantreft in een oud chocoladeblik op een vlooienmarkt in de buurt. Er is wel een gemene deler. Alle documenten hebben te maken met de familie Heida uit Beetsterzwaag.

Man pleegt met een bijl vernielingen bij brandweerkazerne in Leeuwarden: politie lost waarschuwingsschoten

De politie heeft dinsdagmiddag meerdere waarschuwingsschoten gelost bij de aanhouding van een man aan de Aldlânsdyk in Leeuwarden.

Met een bijl kwam de man aan bij de ingang van de kazerne , waar hij vroeg om verdovende middelen, legt politiewoordvoerder Anne Kok uit. Die deur bij de kazerne zat dicht, dus besloot de man met de bijl tegen de deur aan te slaan. Op foto’s is te zien dat het glas van de deur gesneuveld is.

Even alle hens aan dek bij Doeksen

Het is de komende dagen even alle hens aan dek bij Rederij Doeksen. Door een aantal coronabesmettingen onder de bemanning zit een groot deel van het personeel in quarantaine, dus moet ook personeel dat anders vrij was geweest nu werken.

„Plezierig is anders natuurlijk”, zegt directeur Dirk Spoor over de krappe bezetting. „En hartstikke onhandig, want je kan niet met een mannetje minder varen, je hebt echt een volledige bezetting nodig .”

Roemruchte lemsteraak Pijlstaart is niet meer

De lemsteraak Pijlstaart is gesloopt. Aannemer Zijsling in Jutrijp heeft het roemruchte schip, dat in zeer slechte staat verkeerde, uit elkaar gehaald.

De Pijlstaart was de enige van de 453 stamboek-lemsteraken van teakhout. Het schip werd in 1919 gebouwd in Amsterdam en ging in de decennia daarna door half Europa. Het lag onder meer in Sicilië, waar de Duitse bezetter hem vorderde in de Tweede Wereldoorlog en tot zinken zou hebben gebracht tijdens de landing van de geallieerden. Bekijk hier de voor- en na-foto’s .

En verder in het nieuws:

* De kinderboerderij in Leeuwarden is maandag per ongeluk open gegaan . Omdat de terrassen weer open zijn, dacht de kinderboerderij dat ook zij weer toegankelijk zouden zijn.

* Er komt geen debat over politieke omgangsvormen in Smallingerland nadat vorige week per ongeluk ‘wat een lul’ te horen was tijdens een raadsvergadering .

* In Friesland is er - ook in de toekomst - binnen 24 uur een quarantaine- en isolatiefaciliteit beschikbaar . Daarin kunnen mensen met (verdenking van) corona of een andere besmettelijke ziekte worden opgevangen, als zij thuis niet goed in quarantaine of isolatie kunnen.

* Met het zogenoemde ‘Leeuwarder arrest’ wisten drie raadsheren van het gerechtshof in Leeuwarden in februari 1943 te voorkomen dat een man naar het beruchte Kamp Erika in Ommen moest. Zij trotseerden de bezetter. Als eerbetoon is de uitspraak deze dinsdag, herdenkingsdag, in zijn geheel opgenomen in het uitsprakenregister op rechtspraak.nl.

Tip van de redactie:

* Frank Steensma vertelt op 4 mei het aangrijpende verhaal van zijn vader Carel . Een verzetsman en piloot die werd beschoten, gedeporteerd en twee concentratiekampen overleefde.

* Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een smartphone. Hoe gaan basisscholen hiermee om? En zijn er ook regels voor het personeel? ,,Even je whatsappjes lezen als de kinderen aan het werk zijn, vind ik niet zo erg.’’

* Hun galerie Autrevue in Heerenveen is weliswaar weer op afspraak geopend, maar Randolph Algera en zijn vrouw Gabriëlle Westra werken er ondertussen hard aan hun vier grote muurschilderingen , bestemd voor In de Brouwerij aan het Zaailand in Leeuwarden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht