Nieuws uit Friesland van 30 november | Vidar-verdachten komen vrij en ACM geeft fiat voor overname NDC Mediagroep

Het nieuws uit Friesland van maandag 30 november.

De verdachten in de drugszaak Vidar mogen naar huis. De rechtbank heeft maandag bepaald dat hun voorlopige hechtenis wordt geschorst. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Drie verdachten komen overmorgen vrij , vier volgen op 15 december. Ze mogen onderling geen contact hebben en krijgen meldplicht bij de reclassering. Ook mogen ze Nederland niet verlaten.

Twee verdachten vroegen de rechtbank maandagochtend hun voorlopige hechtenis te schorsen. Dan kan de 35-jarige Leeuwarder voor zijn kinderen zorgen , omdat het bij hun moeder niet goed gaat en uithuisplaatsing dreigt. Bovendien hebben zijn ernstig zieke ouders zijn hulp nodig. Gevaar voor recidive is er niet, benadrukte hij

Mediahuis mag NDC mediagroep overnemen, ACM geeft fiat

De Belgische uitgeverij Mediahuis mag NDC mediagroep in Leeuwarden overnemen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dit maandag bepaald.

Er blijft na de overname voldoende concurrentie over in het medialandschap, oordeelt de toezichthouder. ,,NDC is een relatief kleine speler op de dagbladenmarkt. De overname heeft geen gevolgen voor lezers en zal geen negatieve gevolgen hebben op de prijs, kwaliteit en innovatie in de sector’’, verklaart de ACM.

Leeuwarden eindigt in middenmoot ranglijst Gezonde Stad

Leeuwarden is op de ranglijst Gezonde Stad van Arcadis een grijze middenmoter op een gedeelde negende plek met Breda en Haarlem . In het Noorden lijkt de stad qua leefklimaat in veel gevallen meer op Emmen dan Groningen, de stad met het allergezondste leefklimaat. Advies- en ingenieursbureau Arcadis onderzocht hoe het in twintig steden is gesteld met de buitenruimte. Daarvoor analyseerde het bureau de twaalf grootste gemeenten van elke provincie, aangevuld met de acht grootste gemeenten van Nederland op vijf onderdelen: mobiliteit, buitenruimte, milieu, gebouwde omgeving en gemeenschap.

Cambuur na bestuurscrisis in gesprek over toekomst

Het stichtingsbestuur van SC Cambuur en betrokkenen uit alle geledingen gaan de komende tijd uitgebreid in gesprek over de toekomst van de club. ,, De ego's moeten aan de kant , het gaat erom wat het beste is voor SC Cambuur", verwoordt algemeen directeur Ard de Graaf de insteek namens alle betrokkenen. Het is de uitkomst van een overleg maandagochtend tussen diverse partijen, waaronder supporters, over de bestuurlijke onrust van afgelopen week. Cees Jansma en Dirk Visser verlaten het stichtingsbestuur alvast. De Raad van Commissarissen blijft vooralsnog bestaan uit Jan Joster, Harry van der Zee en Bert Hollander. De eerste twee zouden opstappen, maar komen daar op terug. Dat deed financieel Gerald van den Belt afgelopen zaterdag al.

Acht jaar en tbs voor doden Ursel Sprott

Het gerechtshof heeft een celstraf opgelegd van acht jaar en tbs aan een 41-jarige man uit Leeuwarden wegens het doden van plaatsgenoot Ursel Sprott (35). Volgens het gerechtshof in Leeuwarden stak de man op 10 oktober 2017 bij het Jacobijnerkerkhof in Leeuwarden zijn slachtoffer dood na een ruzie over drug s. ,,Zomaar, in een impuls en eigenlijk om niets.’’ Eerder op de dag had Sprott hem aangesproken over drugs die hij nog niet zou hebben betaald. ,,Aannemelijk is’’, zegt het hof, ,,dat verdachte kwaad werd op het slachtoffer toen het slachtoffer hem eerder op de dag bij een supermarkt hierop in het bijzijn van anderen aansprak.’’

Politieauto in Sneek vernield door zwaar vuurwerk

Een politiebusje dat bij het politiebureau in Sneek stond is in de nacht van zaterdag op zondag vernield door vuurwerk. De politiewagen stond op de afgesloten binnenplaats van het bureau aan het IJlsterplein.Tussen 02:00 en 03:00 uur ‘s nachts is er een ruit vernield, waarna er zwaar vuurwerk in de auto is gegooid. De politie is op zoek naar getuigen van de vernieling of mensen die meer informatie hebben.

112 nieuwe coronabesmettingen in Friesland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde maandag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 112 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zondag werden 111 besmettingen gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 1. Er zijn 203 mensen opgenomen sinds de start van de pandemie. Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg met 1. Het totaal staat nu op 131.

Vanaf dinsdag 1 december geldt de mondkapjesplicht in Nederland. Op deze plekken moet je vanaf morgen een mondkapje dragen .

Verder in het nieuws:

* Stichting Us Mem, bewaarder van het erfgoed van het Fries Rundveestamboek, gaat op in het Fries Landbouwmuseum. Het bezit van de stichting, waaronder het standbeeld van koe ‘Us Mem’ op de Harlingersingel in Leeuwarden, komt daarmee in eigendom van het museum .

* Alles was al een tijdje in gereedheid gebracht, maar nu is het echt zover: vanaf maandag gaat het Openbaar Ministerie de trajectcontrole op de N381 bij Drachten handhaven .

* Een politiebusje dat bij het politiebureau in Sneek stond is in de nacht van zaterdag op zondag vernield door vuurwerk. De politiewagen stond op de afgesloten binnenplaats van het bureau aan het IJlsterplein .

Tip van de redactie:

* Planten zuiveren lucht, geven rust, brengen de natuur in huis, maar zijn vooral hip. Net als tweedehands spullen en vintage krijgt afgedankt kamergroen in tijden van verduurzaming steeds vaker een tweede kans. Afstand en adoptie is mogelijk via heuse plantenasiels .

* De stations van Faneker en Leeuwarden krijgen grotere en vernieuwde fietsstallingen, waar een ‘robot’ de fiets wegzet. Je kunt dan meteen door naar bus of trein .

* Bij Cambuur regeerde de onrust afgelopen week, bespreken we deze week in KOKO Radio. Ype Smid zou zijn rentree maken als voorzitter, maar kwam uiteindelijk toch niet. Wat zegt dit over de geloofwaardigheid van het stichtingsbestuur, dat inmiddels onder vuur ligt van de supporters ?