Nieuws uit Friesland van 29 april | Gaswinplannen bij Terschelling en maatregelen in Leeuwarden tegen drukte

De Prinsentuin na de drukte op Koningsdag. FOTO LC

De kans is groot dat er ten noorden van Terschelling naar gas wordt geboord. Leeeuwarden neemt maatregelen na een te drukke Prinsentuin op Koningsdag. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Terschelling zet zich schrap na overname gasvelden door Brits bedrijf

Grote kans dat ten noorden van Terschelling de komende jaren naar gas wordt geboord, nu een Britse investeerder instapt. Op het eiland zetten ze zich schrap. ,,Dan ga ik mijn actiejasje weer afstoffen.”

Het is al wat jaren stil rond de gaswinplannen van Tulip Oil bij Terschelling. Het bedrijf besloot zes jaar geleden vooreerst af te zien van winning uit het veld Terschelling-Noord, na protest van onder meer eilanders. ,,Het plan ligt in een la en ligt daar al geruime tijd”, zegt Annet van Essen van GasTvrij Terschelling, een van de trekkers van het verzet van destijds. En het ligt daar goed, bedoelt ze maar te zeggen.

Toch kan Van Essen de actieclub nieuw leven inblazen, nu de Nederlandse tak van Tulip Oil wordt overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij Kistos. Dat bedrijf is geïnteresseerd in de velden op zee van Tulip Oil. En twee van de vijf die bij de overname expliciet worden genoemd, liggen vlak boven Terschelling: de velden M10 en M11.

Financieel directeur Ruud Schrama van Tulip Oil zegt dat het afwachten is wat de plannen worden van Kistos. Maar dat het bedrijf het gas uit de velden wil oppompen, lijkt wel vast te staan - te meer met het oog op de 383 miljoen euro die met de overname gemoeid is. ,,Mocht iemand een tweedehandsauto verkopen, dan zal de nieuwe eigenaar die ook niet in de garage zetten”, verwoordt Schrama. De overname wordt waarschijnlijk in mei afgerond.

Beperkt aantal bezoekers Prinsentuin bij mooi weer en de binnenstad fietsvrij: zo wil de gemeente Leeuwarden bezoekers in de stad meer ruimte bieden

Na de uit de hand gelopen Koningsdag in de Prinsentuin in Leeuwarden neemt de gemeente maatregelen. Toegang van bezoekers tot de Prinsentuin wordt bij mooi weer gereguleerd en er komen hekken omheen te staan.

Ook in de binnenstad en in smalle straatjes worden maatregelen genomen. Vanaf vrijdag 30 april is de binnenstad iedere vrijdagmiddag en zaterdag auto- én fietsvrij. De zaterdagmarkt aan de Nieuwstad staat dan op straat in plaats van op de stoep, zo kunnen voetgangers de weg ook gebruiken.

Ook komen er extra centrale fietsenstallingen, zodat er op de stoepen van het winkelgebied meer ruimte ontstaat.

Naast de hekken en het reguleren van de toegang komen er gastheren en -dames in de Prinsentuin te staan. Zij houden in de gaten of er nog voldoende ruimte is en houden daarbij rekening met bezoekers die met een bootje in de Prinsentuin aanmeren.

Invalmeester die 7-jarige kinderen betastte mag 5 jaar niet meer met minderjarigen werken

Een 30-jarige Leeuwarder mag vijf jaar lang niet met minderjarigen werken.

Aanleiding tot dit verbod zijn de ontuchtige handelingen die hij pleegde met drie zevenjarige leerlingen van obs De Vossenburcht in Leeuwarden. Verder legde de rechtbank hem een celstraf van 136 dagen op, waarvan 90 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook moet hij een taakstraf uitvoeren van 120 uur.

De man was op 3 en 4 september van het vorig jaar bij groep vier ingevallen vanwege ziekte van de juf.

Hij wilde graag een populaire meester zijn, net als ‘Mees Kees’ van de gelijknamige boeken- en filmreeks, vertelde hij twee weken geleden tijdens de zitting aan rechter Kees Post.

Maar de kinderen bleken allerminst gecharmeerd van zijn zogenaamde losse stijl van lesgeven. Hij was een vieze meester, zo verklaarden de kinderen later aan hun juf. Terwijl hij op zijn hurken naast de meisjes zat, betastte hij hen tijdens het rekenen onder hun kleren.

Noordelijk ziekenhuispersoneel loopt op laatste benen

De rek is eruit onder noordelijk ziekenhuispersoneel. Verpleegkundigen en artsen vallen vaker uit en het personeel dat overblijft raakt overbelast. ,,Het is een zorgelijke situatie.”

Dat zei Ate van der Zee donderdagmiddag in de uitzending van LC Live op deze website. Van der Zee is bestuursvoorzitter van het UMCG in Groningen en voorzitter van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. Binnen het AZNN werken de negen noordelijke ziekenhuizen samen.

,,Voor de zorg is het al een jaar lang zwaar, met uitzondering van een dipje in de zomer”, zei Van der Zee. De verpleegkundigen hebben het voortdurend druk met de doorstroming van corona-patiënten. ,,Dat werkt frustrerend, ze hebben het gevoel dat ze door die enorme druk niet goede zorg kunnen leveren. Dat kun je best even volhouden, maar dat begint nu aan onze mensen te knagen.”

Het AZNN meldt dat op vrijwillige basis een beroep wordt gedaan op zorgmedewerkers om de roosters op de ic voor de meivakantie rond te krijgen. Mocht dit niet lukken, dan wordt de reguliere zorg verder afgeschaald ‘om het personeel dat al zo lang onder druk staat een paar welverdiende vrije dagen te kunnen geven’.

Verboden insectengif DDT terug te vinden in grutto-eieren in Blessum en Hallum

In de eieren en lichamen van grutto’s is het insecticide DDT terug te vinden. Dat is gebleken bij een onderzoek in Friesland en Zuid-Holland.

Het Louis Bolk Instituut en CLM Onderzoek en Advies analyseerden elf niet-uitgekomen grutto-eieren en drie dode vogels. De meeste monsters kwamen uit de omgeving van Blessum en Hallum. Deze verkenning naar de rol van pesticiden bij de afname van de vogelstand is onderdeel van een Zuid-Hollands vogelproject.

In dertien van de veertien gruttomonsters werd de aanwezigheid van DDT aangetoond. In een dode grutto en een scholekster bleven de gevonden waarden beneden de rapportagegrens. In een grutto werden ook nog sporen van het insecticide DEET gevonden. Dit waren meteen ook de enige gifvondsten in het onderzoek, waarbij werd gespeurd naar 727 middelen, waaronder ook glyfosaat.

Cambuur gaat het niet rustig aan doen in duel met De Graafschap

SC Cambuur mag dan al kampioen zijn, het betekent niet dat de ploeg het vrijdagavond tegen De Graafschap rustig aan gaat doen. Integendeel, aldus trainer Henk de Jong .

„We gaan er vol voor: er is publiek en we willen onze sportieve plicht doen. Dat hoort zo”, zei de Drachtster, wiens ploeg weer is bijgekomen van alle feestperikelen na het behaalde kampioenschap vorige week in Alkmaar tegen Jong AZ.

De Leeuwarders hebben in dat kader nog wel een helikoptervlucht voor de boeg, daags na de wedstrijd tegen De Graafschap. Niet alle spelers zullen meevliegen, want niet iedereen durft. De Jong wel: „Dit maak je niet vaak mee.” Lachend: „Hopelijk is het niet meteen mijn laatste keer.”

Ministerie: streven blijft 1 juli iedereen een eerste prik

Volgens het ministerie van Volksgezondheid blijft "het streven" dat iedere volwassene die dat wil voor 1 juli een eerste coronaprik kan krijgen. Ook het plan om in de tweede helft van mei alle 60-plussers en mensen met een hoog medisch risico te hebben geprikt, hoeft volgens het ministerie niet te worden bijgesteld. Donderdag bleek dat deze week minder coronavaccins worden toegediend dan eerder werd verwacht .

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schatte eerst dat deze week 729.732 prikken gezet zouden worden, maar heeft die verwachting naar beneden bijgesteld. Op het coronadashboard van de overheid staat nu dat 649.762 mensen een dosis zullen ontvangen tussen 26 april en 2 mei. Dat zijn er 11 procent minder dan de aanvankelijke inschatting.

Uit de wekelijkse rapportage over de vaccinatiecampagne blijkt dat vorige week, tot en met zondag, bijna 634.000 prikken zijn gezet. Dat zijn er ruim 90.000 per dag. Als de laatste verwachting uitkomt, gaat het tempo momenteel dus omlaag in plaats van omhoog, zoals eigenlijk de bedoeling is.

En verder in het nieuws:

* Het afgelopen half jaar zijn diverse beelden gestolen bij graven op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden. De politie vraagt gedupeerden aangifte te doen .

* Vanwege het naderende einde van de F-16-operaties vanaf Vliegbasis Leeuwarden heeft de schildersafdeling van de basis een F-16 in een oud jasje gestoken .

* Een confrontatie tussen jongeren uit Grou en Warten mondde in de nacht van eerste op tweede kerstdag 2019 uit in een knokpartij. Vier leden van de Grouster delegatie moesten donderdag voor de rechter verschijnen .

* In Racket & Health Centre Appelscha is GGD Fryslân donderdag begonnen met vaccineren. Het is de achtste en voorlopig de laatste vaccinatielocatie van de GGD in de provincie .

* Voor een documentaire over Hans Jouta, die een bronzen beeld van Johan Cruijff maakte, heeft Omrop Fryslân een Europese prijs gewonnen .

Tip van de redactie:

* Jan Tromp (76) uit Harlingen is zaterdag 1 mei te zien in het tv-programma Sterren op het Doek van Omroep MAX. Daarin portretteert hij presentator Philip Freriks . ,,Dat gebeurt je ook niet dagelijks. Leuk om een keer mee te maken.”

* Grondwerker, groenverzorger, bouwer én voedsel. Het konijn is het allemaal. De motor van het open duinlandschap verdient waardering en hulp, zegt boswachter op Ameland Robert Pater .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht