Nieuws uit Friesland van 28 april | Onrust in Lekkum over nieuwbouwplan basisschool en bewoners Friese Waddeneilanden hoeven niet naar vaste wal voor coronavaccin

Terschelling. FOTO JAN HEUFF

Bewoners van de Friese Waddeneilanden hoeven niet naar de vaste wal voor een coronavaccinatie. Van 25 tot en met 29 mei biedt GGD Fryslân met de huisartsen alle volwassen eilandbewoners onder de zestig jaar een inenting aan. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

GGD Fryslân heeft definitief toestemming van het ministerie van VWS gekregen om alle eilandbewoners op de eilanden te prikken, zegt GGD-woordvoerder Marcel de Jong. ,,Die gemeenten hebben straks de meeste beschermde inwoners van Nederland.”

GGD Fryslân schat dat nog zo’n zesduizend volwassen eilandbewoners in aanmerking komen voor een coronavaccinatie . De campagne begint op 25 mei na Pinksteren op Vlieland, een dag later is Schiermonnikoog aan de beurt en vanaf 27 mei Terschelling en Ameland. De zestigminners krijgen het Pfizer-vaccin. De uitnodiging komt van de gemeente, de priklocaties staan nog niet vast.

‘Trainer Gerben Wiersma is te vroeg aan de kant geschoven’

Als er iemand bij had kunnen dragen aan de definitieve cultuurverandering in de Nederlandse gymnastiek, dan was dat Gerben Wiersma geweest.

Dat stelt Tjalling van den Berg (72), turngoeroe te Heerenveen. Hij reageert daarmee op de uitkomsten van het 400 pagina’s tellende rapport ‘Ongelijke Leggers’ dat woensdag in Utrecht werd gepresenteerd. Het onderzoek toont aan dat grensoverschrijdend gedrag door trainers en begeleiding in de gymsport nog steeds actueel is .

Onrust in Lekkum over nieuwbouwplan basisschool

In Lekkum is onrust ontstaan over de plek voor de nieuwe basisschool. Het sportveld is een van de beoogde locaties en dat ziet een deel van het dorp niet zitten.

De Professor Wassenberghskoalle kampt al jaren met ruimtegebrek. Afgelopen november kreeg onderwijsbestuur Proloog van de gemeente het verlossende bericht dat er 3,1 miljoen euro beschikbaar is voor nieuwbouw. Proloog onderzoekt momenteel samen met de gemeente meerdere locaties. Een daarvan is het sportveld aan de oostkant van het dorp. Her en der hangen spandoeken waaruit blijkt dat een deel van het dorp zich tegen dit plan keert .

Veel schade door onlusten in Oudemirdum

De groep mensen die dinsdagavond aan het feesten was en daarna de politie met bierflessen en hout bekogelde, heeft in het bos bij Oudemirdum een ravage achtergelaten. Op meerdere locaties in het bos is schade te zien. Volgens Staatsbosbeheer gaat het om meer dan tienduizend euro. Daar zitten ook de manuren bij, zegt boswachter Henk-Jan van der Veen. ,,We zijn hier de hele dag met zeven, acht man aan het opruimen. We hopen een deel van de mensen aansprakelijk te kunnen stellen en denken eraan aangifte te doen.’‘

loading

Burgemeester Fred Veenstra van de gemeente De Fryske Marren veroordeelt met name het geweld tegen politieagenten, bij het bosfeest in Oudemirdum . Veenstra ging zelf nog ter plaatse en keek van een veilige afstand toe. In gesprek gaan met de baldadigen had geen zin. Hoewel de meeste aanwezigen netjes vertrokken toen de politie dat sommeerde, bleven enkele tientallen staan. Zij kwamen in opstand tegen de politie en waren alleen met een wapenstok weg te krijgen. ,,Dit hie ik noch nea meimakke. Yn alle doarpen binne wol soksoarte groepen, mar yn dizze omfang wie it foar my nij.’’

Eindelijk! De terrassen zijn weer open

Het beeld was woensdagmiddag overal hetzelfde: stipt om 12.00 uur gingen de terrassen open en overal stonden bezoekers al in de rij. Een versnapering in de zon, nu kan het nog. In Grou gingen de terrassen feestelijk open.

Het is de warmste dag van de week met veel zon. In het noorden werd het zo’n 15 graden en in het zuiden steeg het kwik tot 19 of 20 graden. Het is ook direct de laatste terrasdag. Donderdag is het op de meeste plaatsen bewolkt en trekt er een regenzone over het land.

loading

De Prinsentuin ligt bezaaid met afval

In alle vroegte zijn de gemeente Leeuwarden en afvalverwerker Omrin woensdag begonnen met het opruimen van de rotzooi die feestgangers achterlieten in de Prinsentuin. Een hels karwei, waarbij ze werden geholpen door twee studenten . Later sloten meer vrijwilligers aan om te helpen.

Een penetrante bierlucht kringelt de vroege zwemmers, wandelaars (met en zonder hond) tegemoet. De Prinsentuin ligt bezaaid met bierflesjes, blikjes, borrelnootjes, zakken chips, lachgasballonnen en de bijbehorende slagroomspuiten.

,,Ik snap dat je een feestje wilt, maar ruim dan ook op’’, zegt studente Brandi Crandell. ,,Ik heb de gemeente gebeld en gevraagd of ik mocht helpen, maar ze zeiden dat zij ook zouden opruimen. Maar een beetje hulp kan geen kwaad.’’ Even later krijgt Crandell haar gewenste handschoenen, want zo fris is het nu ook weer niet om andermans afval op te ruimen. ,,Mijn handen waren al wat vies. Ik denk dat ik nog wel een paar uurtjes doorga.’’

CDA’er Harry van der Molen neemt langer rust

CDA-Kamerlid Harry van der Molen uit Leeuwarden keert vooreerst niet terug naar het Binnenhof . De zieke Van der Molen neemt langer tijd voor zijn herstel.

De afgelopen weken bleef zijn blauwe stoel in de Tweede Kamer leeg, de komende vier maanden neemt Joba van den Berg de plek van Harry van der Molen in. Van den Berg was Tweede Kamerlid voor het CDA tussen 2017 en afgelopen maart. Bij de verkiezingen werd ze niet herkozen.

En verder in het nieuws:

* De gemeente Leeuwarden heeft woensdag de eerste elektrische driewieler van Leeuwarder fabrikant Carver in ontvangst genomen.

* Op veel plaatsen verwelkomen horecaondernemers woensdag weer gasten op hun terras. Maar een groot terras aan het Ruiterskwartier in Leeuwarden komt er eerst niet.

* Vrachtschepen langer dan 86 meter mogen vanaf 1 juli niet meer naar Heerenveen varen. Provinciale Staten willen de ontheffing voor grote schepen niet verlengen .

* Provinciale Staten hebben zich gekeerd tegen zonnepanelen die met dwangarbeid worden geproduceerd .

Tip van de redactie:

* Het blijft wennen, een concert in corona-opstelling. Het derde in een reeksje optredens in Neushoorn in het kader van de Testen Voor Toegang-experimenten was voor de Rotterdamse rapper Kevin. Geen kleine jongen in dat genre: hij maakt succesvolle, vaak gestreamde platen en nam een Edison mee naar huis voor zijn album Animal Stories.

* Twijzelerheide is het speelveld van De Huismuts, Daddyhox en een Gierige Gast. Vanavond op tv: hoe drie socialemediasterren een afgetakeld vakantieparkje in De Wâlden omkatten naar een hippe getaway voor jonge ouders. ,, We willen een chille vibe .’’

* Een zomervakantie in Spanje lonkt. Spanje laat vanaf juni weer toeristen toe. En daar zitten zowel de vakantiegangers als de reiswereld om te springen. De branche rekent erop dat het ministerie van Buitenlandse Zaken vanaf 15 mei het reisadvies voor Nederlanders versoepelt naar code geel. Dat kan niet meer misgaan, toch?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht