Nieuws uit Friesland van 26 november | Bestuursperikelen bij Cambuur en drie verdachten in Groene Ster-zaak horen eis

FOTO HENK JAN DIJKS

Op het veld gaat het geweldig maar in de bestuurskamer van Cambuur rommelt het. Oud-voorzitter Ype Smid wil terugkeren. Maar wat betekent dat voor Gerald van den Belt? Op de training is het het gesprek van de dag. Vandaag hoorden ook drie van de zes verdachten van een gruwelijke mishandeling in de Groene Ster de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM). Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De Groene Ster-zaak draait om de mishandeling van een 18-jarige Groninger. September vorig jaar werd hij in het recreatiegebied bij Leeuwarden gekneveld, geslagen en geschopt en overgoten met terpentine. Daarna werd hij achtergelaten in een diepe sloot waar hij uiteindelijk zelf uit wist te komen. Aanleiding voor de mishandeling is volgens het OM een geschil over drugs.

In de zaak stonden deze week zes verdachten terecht. Van de drie die vandaag hun strafeis hoorden, moet volgens het OM een 27-jarige Leeuwarder helemaal worden vrijgesproken. Er kan niet bewezen worden dat hij bij de mishandeling aanwezig was. Twee andere mannen moeten volgens het OM wel een celstraf krijgen. Lees hier meer over de zaak.

Bestuursperikelen gesprek van de dag bij Cambuur

SC Cambuur mist Michael Breij vrijdagavond tegen FC Den Bosch. Dat bleek na de laatste training donderdag, waarbij het vooral over de bestuurlijke perikelen ging met een aanstaande rentree van Ype Smid en het op handen zijnde vertrek van Gerald van den Belt. Trainer Henk de Jong ging ook nog kort in op de bestuurlijke onrust waar deze site donderdag over berichtte. ,,Een vertrek van Gerald van den Belt zou zonde zijn. Hij is een vakman. Ik ben maar trainer, maar ik zou het echt jammer vinden als hij weggaat .”

loading

Tweede Kamer: snel actie voor grutto

De Tweede Kamer wil dat minister Carola Schouten nog dit jaar met een reactie komt op het aanvalsplan voor de grutto, dat deze maand werd gepresenteerd door Pieter Winsemius. CDA-Tweede Kamerlid Maurits von Martels heeft er een motie over ingediend die breed wordt ondersteund. Dinsdag volgt de stemming.

Schouten is lovend over het gruttoplan, maar het CDA wil hom of kuit . ,,Nederland heeft een grote verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de grutto’’, aldus Von Martels. Het huidige weidevogelbeheer leidt nog niet tot een verbetering van de stand van de grutto en andere weidevogels. Dus moet er snel meer gebeuren.

Twee Friese techbedrijven in Technology Fast 50

Acht bedrijven uit het Noorden staan dit jaar in de Technology Fast 50, waaronder Acquaint uit Leeuwarden en Cloud++ uit Joure. De lijst met snelgroeiende ondernemingen in de techsector wordt elk jaar samengesteld door Deloitte.

AppWiki, Parkos, Nova Incasso, Payt en Simplicate vertegenwoordigen stad Groningen in de lijst. Als je Jellow daarbij rekent, inmiddels gevestigd in Naarden maar opgericht in Groningen, kom je op acht noordelijke bedrijven. Geen Drentse bedrijven zijn te vinden in de lijst. In 2015 en 2016 was Catawiki uit Assen nog de snelste groeier van Nederland. Lees hier meer over de lijst.

77 nieuwe geregistreerde besmettingen in Friesland

Het RIVM meldde donderdag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 77 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen. Woensdag werden 95 besmettingen gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames steeg niet. Er zijn 199 mensen opgenomen sinds de start van de pandemie. Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg met 1. Het totaal staat nu op 129.

Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Gommers: sla kerst maar een jaartje over

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, heeft als boodschap voor Nederland om kerst maar een jaartje over te slaan. Het is volgens hem nog te vroeg om de coronamaatregelen rond de kerstdagen te versoepelen, zei hij bij NPO Radio 1.

,,Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor versoepelingen. Ik wacht even de resultaten en prognoses van het RIVM af’‘, aldus Gommers. Hij tekent daar wel bij aan dat mensen goed op elkaar moeten letten tijdens de kerst. ,,De kerstdagen worden vaak gebruikt om de eenzaamheid tegen te gaan. Het zijn de meest donkere dagen. We mogen ook geen Oud en Nieuw vieren en vuurwerk afsteken. We moeten zorgen dat we op elkaar letten’‘, aldus de arts. Het OMT adviseerde eerder deze week om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december .

Pompoen, de herfst- en winterfavoriet: 5 soorten op een rij

Geschikt om te koken, bakken, stoven, roosteren en grillen en lekker in zowel hartige als zoete gerechten, van pompoensoep en pompoenstoof tot pompoentaart en pumpkin spiced latte. Pompoen is een populair ingrediënt in (vooral) de herfst- en winterkeuken. Wil je niet steeds dezelfde variant op tafel zetten? Met deze 5 pompoensoorten valt er volop te variëren .

Verder in het nieuws:

* Tijdens de eerste besmettingsgolf zijn in Friesland 127 mensen overleden aan corona. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als de 69 slachtoffers die door de GGD werden gerapporteerd .

* Aan het spoorgebied ten oosten van het Leeuwarder NS-station wordt 24 uur per dag gewerkt. Het is een megaklus voor de extra sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen. ProRail laat weten dat de laatste fase is aangebroken .

* Bij zeven ervaren installatiemonteurs wordt donderdag het nieuwe en verplichte praktijkexamen Vakmanschap CO afgenomen, een wettelijke certificering waar alle installateurs vanaf 1 april 2020 aan moeten voldoen .

* Een inwoonster van Jirnsum (49) die begin februari een ambulancemedewerkster mishandelde, is donderdag bij verstek veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. De vrouw had verklaard dat ze zelf ooit bij de politie heeft gewerkt .

Tip van de redactie:

* De Publieksacademie voor de Rechtspraak gaat vanavond over cybercrime. De sprekers zijn officier van justitie Jeroen Houwink en strafrechter Okko Jan Bosker. De bijeenkomst wordt vanaf 19.390 uur uitgezonden op deze website.

* Hoe lang houden amateurclubs het nog vol? Hoe zorgen ze dat hun leden niet overstappen naar andere sporten? En blijven sponsors wel? Donderdag sprak LC Live met Harkemase Boys-voorzitter Sippe Heeringa en trainer Jan-Piet Bosma .

* Er komt een wisseling van de wacht bij SC Cambuur. Ype Smid staat voor een terugkeer als voorzitter; het vertrek van directielid Gerald van den Belt dreigt. Twee leden van de Raad van Commissarissen (RvC) stappen sowieso op .