Nieuws uit Friesland van 25 februari | Acht Friese woonzorgcentra versoepelen bezoekregels en NFW vraagt om rek in regels vogelbeheer

Woonzorgcentrum Foswert in Ferwert is een van de verzorgingshuizen waar een streng bezoekbeleid geldt. FOTO HOGE NOORDEN/ JACOB VAN ESSEN

Woonzorgcentrum Foswert versoepelt met ingang van zaterdag 27 februari de strenge bezoekregeling. Ook zeven andere zorgcentra hebben besloten tot ruimere bezoekregels. En starre regels en kortlopende contracten staan het succes van het agrarisch weidevogelbeheer in de weg. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

In Foswert mochten bewoners de afgelopen tijd maar één keer per week bezoek ontvangen. Vanaf zaterdag is dat ook in Foswert weer mogelijk waarbij het uitgangspunt is dat twee vaste bezoekers elkaar afwisselen. Ook bij zeven andere woonzorgcentra is de strenge regel van één bezoeker per week losgelaten.

NFW vraagt om rek in regels voor vogelbeheer: ‘Sa kinst ynspylje op watst yn it fûgelseizoen sjochst’

Voorman Albert van der Ploeg van vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) vraagt om meer flexibiliteit. De contracten tussen boeren en de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) zijn nu te strak, vindt Van der Ploeg: ,,Der leit in pakket, en dêr moatst it mei dwaan. As dêr mear fleksibiliteit yn sit, kinst ynspylje op watst yn it fûgelseizoen sjochst. As ergens gjin fûgels mear sitte, dan moatst dêr meane kinne. En as se har nei in oar plak ferpleatse moatst skeakelje kinne yn it behear.’’

Tegelijk hebben boeren ook behoefte aan continuïteit in hun afspraken met de overheid. Van der Ploeg ziet graag dat Nederland zich er sterk voor maakt om in het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat in 2023 ingaat, de looptijd van beheerscontracten te verruimen van zes naar tien of twintig jaar. ,,As in boer ekstinsivearje wol mei krûderyk gerslân, dan moat er dêr tiid foar krije. Moatst net ha dat er nei seis jier mei lege hannen stiet om’t de rigels feroarje.’’

150.000 euro boete voor scheepsbouwer De Vries uit Makkum na sloop asbestschip Freddy Heineken

De Vries Scheepsbouw in Makkum is veroordeeld tot een boete van 150.000 euro voor het in gevaar brengen van werknemers. Ze liet het jacht van Freddy Heineken slopen terwijl het bedrijf wist dat het schip vol asbest zat.

Dat blijkt uit het vonnis donderdag in de strafzaak van de rechtbank in Zwolle. De directeur van de Friese scheepsbouwer kreeg een werkstraf van 240 uur. Hij gaf volgens de rechters leiding aan het misdrijf. De zaak draait om het jacht Something Cool van biermagnaat Freddy Heineken. Na zijn dood verkocht de familie Heineken het klassieke schip uit de jaren ‘60 aan De Vries.

Berooide charterschipper Jerke start reddingsactie

Schipper Jerke van As (22) uit Leeuwarden is een crowdfundactie gestart. Hij kan het hoofd niet boven water houden nu steungeld voor de bruine vloot van staatssecretaris Mona Keijzer uitblijft.

Van As ligt al maanden werkloos aan de kade met zijn driemaster Nil Desperandum. Ondanks pogingen van de VVD in de Tweede Kamer om schot te krijgen in de zaak laat de uitkering van rijksgeld op zich wachten.

Sinds oktober ligt er 15 miljoen euro op de plank voor de bruine vloot. Aan een geschikte regeling wordt in Den Haag nog altijd gewerkt. Intussen moet het schip worden onderhouden en gekeurd en gaan de afschrijvingen door. ,,Het is wachten tot de deurwaarder komt en iemand mijn faillissement aanvraagt’’, zegt Van As.

Horeca en sportscholen roeren zich, Ikea blijft dicht

Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horecaondernemers op om volgende week dinsdag de terrassen te openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes. ,,Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land’‘, zegt initiatiefnemer en horeca-ondernemer Johan de Vos. ,,De regels zijn helder”, reageert een woordvoerder van het ministerie, zonder verder op de voorgenomen openingen in te gaan. ,,De lokale driehoek gaat over de handhaving.’‘

Ook sportscholen gaan zich verenigen in een protest. Dat doen zij komende zaterdag. Zeker 170 sportschoolhouders zijn van plan om zaterdag sportlessen aan te bieden. Door de lessen in de buitenlucht en aan een beperkt aantal sporters aan te bieden, hoopt initiatiefnemer Exclusieve Sportcentra de fitnesssessies veilig te houden voor coronabesmettingen.

Nadat premier Mark Rutte bij zijn persconferentie geen versoepelingen voor de fitnessbranche had aangekondigd, is het volgens sportschoolhouders tijd voor actie. Zij vinden daarnaast dat sportscholen in de gezondheidscrisis juist een belangrijke rol te vervullen hebben bij het fit houden van Nederlanders.

Het kabinet kondigde wel versoepelingen aan voor contactberoepen. Daarbij was ook gekeken naar het welzijn van de klanten, benadrukte Rutte .

Veel ondernemers zitten in de put. Het winkelen op afspraak - minimaal tien minuten in verschillende tijdsloten - ziet niet iedereen zitten. Ikea Nederland houdt de deuren dicht. Wegens het zeer beperkte aantal klanten dat tegelijkertijd op een verdieping mag zijn, is het voor de omvangrijke filialen niet rendabel om de deuren te openen .

In Friesland zijn meerdere brandbrieven de deur uitgedaan. Ondernemersvereniging H&I in Surhuisterveen deed dat vandaag (donderdag) bij burgemeester Oebele Brouwer en wethouder Harjan Bruining. De winkels en horeca moeten op 3 maart weer open kunnen, vindt H&I. Woensdag werd door Ondernemersvereniging Dokkum een brandbrief met vrijwel gelijke strekking overhandigd aan burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân.

Winkelen op afspraak moet vooral kleine zaken wat lucht geven. Grootwinkelbedrijven zeggen niets aan de versoepeling te hebben. Maar hoe zit het nou precies met die tijdsloten waar premier Rutte het over had? Robin Middel, woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid, legt het ons uit.

En verder in het nieuws:

* Bij de zuivering van restwater bij FrieslandCampina in Bedum is in de nacht van woensdag op donderdag restwater uit een buffertank gelopen .

* SC Heerenveen speelt vrijdagavond (20.00 uur) de uitwedstrijd bij PEC Zwolle , dat een roerige week beleefde met het ontslag van trainer John Stegeman.

* De Leeuwarder afdeling van Koninklijke Horeca Nederland doet niet mee aan de actie op 2 maart. Tientallen andere afdelingen in het land wel: horecaondernemers daar hebben aangekondigd die dag de terrassen weer open te gooien. ,,We begrijpen de actie, maar als bestuur steunen we die niet.’’

* Vier zaalvoetbalsters van Drachtster Boys zijn opgeroepen voor de Oranje-selectie die zich vanaf volgende maand gaat voorbereiden op EK-kwalificatiewedstrijden.

Tip van de redactie:

* ,,It sjocht der foar ynsekten wol hiel soarchlik út. De flinters kinne ek samar it topke fan de iisberch wêze’‘, vertelt boswachter en vlinderkenner Gjerryt Hoekstra. LC-verslaggever Cor de boer ging met Hoekstra op vlinderjacht in het Fermanjebosk in Damwâld.

* De temperaturen gaan omhoog en bij vogels begint de lente te kriebelen. Daarom gaan ze op zoek naar geschikte broedplekken. Heb je nog geen nestkastje in de tuin of kan er nog wel een bij, Vogelbescherming Nederland geeft tips voor een goed huisje en ophangplek.

* Kijk terug: een extra lange uitzending van LC Live over de corona-ellende van winkeliers in de binnenstad van Leeuwarden

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht