Nieuws uit Friesland van 22 februari | Horeca is het beu en klaagt Nederlandse Staat aan en Defensie gaat maand lang testen bij radarpost Wier

Drukte op de terrassen aan de Nieuwestad in Leeuwarden, ook de tafeltjes op de pontons zijn geliefd. FOTO NIELS WESTRA

De horecasector klaagt de Nederlandse Staat aan vanwege de langdurige sluiting van cafés en restaurants. De branche eist met spoed openstelling en begint een bodemprocedure om alle schade gecompenseerd te krijgen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Volgens directeur Dirk Beljaarts is dit ’de nucleaire optie’. „Een bodemprocedure doe je niet voor je plezier, het is kostbaar en duurt lang.” De procedures worden ingezet om ’de onderste steen boven te krijgen’. „Wij willen weten waarom deze beslissingen zijn genomen, op welke gronden en wie daarvoor verantwoordelijk zijn.”

„De uitspraken die minister Hugo de Jonge dit weekend deed waren wat ons betreft de druppel”, zo zegt Beljaarts. „Schandalig dat wij nog steeds geen zicht hebben op heropening of perspectief.” Ook het mooie terrasweer van dit weekend heeft meegespeeld, zegt hij. „Overal in het land kwamen groepen samen, behalve op de terrassen. Mensen in de branche pikken het niet meer.”

Defensie gaat een maand lang testen bij radarpost Wier

Defensie begint woensdag met een serie testen bij de nieuwe radarpost van Wier. Zo moet duidelijk worden hoe de installatie kan werken zonder overlast te bezorgen.

Omwonenden klagen over een vervelende bromtoon en apparaten die worden gestoord door het radarsignaal.

Een maand lang gaat Defensie samen met fabrikant Thales de nieuwe radar testen. Ze willen vanaf woensdag tot en met vrijdag 26 maart onderzoeken wat de gedane aanpassingen betekenen voor het goed werken van de radar. En wat de mogelijke invloed is op elektrische apparaten in de buurt. Dat staat in een informerende brief aan de omgeving.

Kuipers: cijfers gunstiger dan gedacht, maar speelruimte beperkt

Cijfers over de verspreiding van het coronavirus en de druk die dat geeft op de ziekenhuizen zien er "aanzienlijk gunstiger uit dan we half januari hadden durven hopen", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Dat geeft wat hem betreft wat lucht, maar hij zegt er wel direct bij dat de speelruimte om maatregelen te versoepelen "beperkt" is.

Kuipers toont begrip voor het kabinetsvoornemen om enkele versoepelingen door te voeren. Het belangrijkste plan is om de middelbare scholen weer deels open te stellen. Mogelijk mogen ook mbo's en kappers weer de deuren openen. ,,Ik snap heel goed de wens om te versoepelen, maar ruimte om heel veel dingen tegelijk te doen is er niet", aldus de LNAZ-voorzitter.

Supporters SC Heerenveen willen stadion uitverkopen tegen Ajax

Supporters van SC Heerenveen willen het Abe Lenstra-stadion virtueel uitverkopen voor de halve finale van de beker tegen Ajax. Het plan is om zoveel mogelijk toegangskaarten van 5 euro per stuk te verkopen. Er zijn geen restricties op het aantal te kopen tickets per persoon. Het bekerduel met Ajax wordt op woensdag 3 maart gespeeld. De opbrengst gaat volledig naar Heerenveen .

,,Het wordt tijd dat wij als supporters iets gaan doen”, vertelt Albert Veen, samen met Daniël Bokma de initiatiefnemer van de actie. ,,Als je aan SC Heerenveen denkt, dan denk je aan bekervoetbal. Normaal gesproken leveren deze wedstrijden tonnen voor de club op. Nu komt er niets binnen. Daarom gaan we zelf voor de recettes zorgen.”

Door lenteweer veel pollen in de lucht

Vliegbasis Leeuwarden noteerde zondag 15,4 graden, de warmste 21ste februari sinds de metingen daar in 1951 begonnen. Het zonnige lenteweer trok dit weekend duizenden Friezen naar buiten. Nu de natuur ontwaakt, kan dat wel vervelende gevolgen hebben voor hooikoortspatiënten. De temperaturen schoten dit weekend omhoog en Nederlanders trokken massaal de natuur in. Ook de komende dagen is het buiten goed vertoeven. De zuidelijke wind blijft zachte lucht uit het zuiden aanvoeren, meldt Weeronline.

De klachten kunnen ongerustheid veroorzaken bij hooikoortspatiënten, maar ook bij mensen in de omgeving van hooikoortspatiënten. Het LUMC raadt daarom hooikoortspatiënten aan goed voorbereid te zijn op het pollenseizoen door op tijd te starten met de hooikoortsmedicatie.

Een huis in Grou gebruiken als tweede woning mag niet, maar de aanpak is lastig

Het gebruik van huizen in Grou als tweede woning voor recreatie is lastig te bestrijden.

Dit schrijven burgemeester en wethouders van Leeuwarden in antwoord op vragen van het CDA. De partij reageert op zorgen van Pleatslik Belang hierover. Het bestemmingsplan staat ,,het gebruik van tweede woning’’ niet toe.

B en W wijzen erop dat dit verbod juridisch niet afdwingbaar is: ,,Handhaven bij tweede woningen lukt eigenlijk alleen als de woning ook verhuurd wordt aan derden.’’ Het college kijkt wel naar Zeeland, waar het gebruik van tweede huizen actiever wordt bestreden. Het belooft hiernaar een onderzoek in te stellen en dit in april of mei met de gemeenteraad te bespreken.

Man (31) uit Harlingen heeft wietplantage, pistool en harddrugs in huis: werkstraf en voorwaardelijke celstraf

In een woning aan de Koningin Wilhelminastraat in Harlingen stuitte de politie eind oktober 2019 op een hennepkwekerij. De 31-jarige bewoner werd aangehouden, hij moest zich maandag voor de politierechter verantwoorden.

Naast een kwekerij met 157 planten vond de politie in de woning van de man een pistool met munitie en een voorraadje harddrugs. Behalve cocaïne, waarvan de man zei dat hij het zelf gebruikte, lag er in een kast bijna 18 gram heroïne en 1,68 gram speed. De verdachte beweerde dat hij alleen wist dat er coke in de woning was, van de andere harddrugs zou hij niets hebben geweten.

De drugs en het pistool zouden van degenen zijn die de kwekerij hadden opgebouwd. Toen hij het vuurwapen vond, had de man het in een handdoek gewikkeld en in een kast gelegd. Met de wietplantage had hij zich nauwelijks bemoeid, behalve dat hij de plantjes een paar keer per week water gaf. Hoe dat moest en wanneer precies had hij van „de anderen” gehoord.

Koarnjum gaat Karin Grijpstra met kaarsjes herdenken: 'We vinden dit heel bijzonder'

Met brandende kaarsjes voor het raam staan buurdorpen Koarnjum en Jelsum dinsdagavond stil bij de dood van Karin Grijpstra (55) uit Koarnjum, een jaar geleden. Dorpsbelang legt bloemen.

Dorpsbelang roept alle inwoners van Jelsum en Koarnjum op om dinsdagavond om 20.00 uur een kaars te laten branden voor het raam. ,,Sa kinne we op dizze dei mei-elkoar de sinleaze dea fan Karin betinke en har man Durk en de bern in hert ûnder de riem stekke.’’ Het bestuur van Dorpsbelang legt bloemen op de plek waar zij stierf.

En verder in het nieuws:

* De gemeente Leeuwarden werkt mee aan een proef om vier woonbootbewoners over te helpen stappen van houtkachels naar een andere vorm van verwarming .

* De bekende FNP’er Roel Falkena is afgelopen zaterdag in zijn woonplaats Beetsterzwaag overleden. Hij is 84 jaar geworden .

Tip van de redactie:

* Beluister KOKO Radio: 'SC Heerenveen wil stadion uitverkopen voor bekerkraker, oneerlijk competitieschema voor Cambuur'

* Dit is anders in de zorgvilla in Koudum: medewerkers en (demente) bewoners vormen samen een huishouding en koken en wassen zelf

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht