Nieuws uit Friesland van 22 april | Doeksen verkoopt trouwe veerboot en Epke Zonderland verlaat EK turnen via zijdeur

Zonderland kan leven met uitschakeling op EK turnen ANP

Een brandje in de machinekamer van de Koegelwieck en de verkoop van een trouwe veerboot. Het was een woelige week voor Rederij Doeksen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het zal voor veel eilanders en eilandgangers even wennen zijn: een overtocht met motorschip Midsland naar Terschelling of Vlieland behoort voorgoed tot het verleden. De in 1994 in de vaart genomen veerboot is verkocht aan de Atlantides Group in Piraeus. De Griekse reder gaat de Midsland, die decennialang vooral dienst heeft gedaan deed als bijschip op de overtochten op het Wad, inzetten op de verbinding tussen de havenstad van Athene en enkele eilanden in de omgeving.

Spoor zegt dat er voor de veerboot, die vorig jaar nog langdurig is ingezet om het ms. Vlieland te vervangen, een ‘marktconforme prijs’ is betaald. Maandag is het schip formeel overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Gistermorgen nam Spoor een kijkje in de machinekamer van de door brand beschadigde Koegelwieck. ,,Dat was een trieste boel. Allemaal roet en gesmolten bedrading.’’ Woensdagavond brak tijdens de overtocht naar Terschelling brand uit. Snel handelen van de bemanning, die direct de lucht- en brandstoftoevoer afsloten, voorkwam erger.

Zonderland neemt op laatste EK afscheid via de zijdeur

Epke Zonderlands laatste vliegshow op een EK is op een teleurstelling uitgedraaid. De Heerenvener haalde in Bazel de rekstokfinale van zondag niet

Een halfuurtje na zijn haperende oefening, die werd beoordeeld met een puntentotaal van 13,433, wist Zonderland al dat die score niet genoeg was voor een plekje in de top-8 van de dag.

Die klassering zou voldoende geweest zijn voor de uitsmijter van de Europese vijfdaagse, de zondagse finale aan de rekstok, het koningsnummer van de turnsport. ,,Er zijn genoeg jongens die hoger kunnen scoren’’, keek Zonderland terug op zijn voorstelling zonder glans. Halverwege de middag kreeg Zonderland al gelijk. Hij werd voorbij gevlogen door onder meer een Hongaar en een tweetal Turken.

F-35's aan de grond

Defensie houdt voorlopig alle F-35’s op Vliegbasis Leeuwarden aan de grond. Drie van de nieuwe jachtvliegtuigen hebben schade opgelopen aan de motor. Mogelijk heeft opspattend gruis bij drie F-35’s slijtage veroorzaakt aan de motor.

Nederland heeft inmiddels 17 F-35’s. Acht ervan staan in de Verenigde Staten, negen in Leeuwarden. Die staan, vertelt basiscommandant Henk Doorten, nu allemaal aan de grond wegens motorschade, die voor zover bekend nergens eerder voor is gekomen.

,,Het kwam aan het licht bij de reguliere inspectie, die we om de zoveel uur houden’’, vertelt Doorten. Er werd slijtage aan de motoren van drie toestellen vastgesteld, die afweek van de slijtage die fabrikant Pratt & Whitney aangeeft. ,,Met het blote oog is het niet te zien, je constateert het met speciale apparatuur’’, aldus de basiscommandant.

Het lijkt een gebed zonder einde: de problemen met de F-35 jachtvliegtuigen van Defensie op Vliegbasis Leeuwarden stapelen zich op. Wat ging er de afgelopen jaren ook alweer mis?

Kersvers PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop oogst lof

Liefde van de mensen om je heen kan jongeren tot grote hoogte brengen. Met die boodschap debuteerde PvdA’er Habtamu de Hoop donderdagmiddag in de Tweede Kamer . ,,Kansengelijkheid gaat over veel meer dan geluk.’’

Het kersverse Kamerlid uit Easterein hield zijn maidenspeech tijdens een debat met demissionair minister Arie Slob over onderwijs. Hij refereerde in zijn eerst toespraak aan de kansen die hij kreeg in het leven en wat kansengelijkheid betekent - vooral in het onderwijs.

Hij ondervond het zelf, zei hij. Als baby werd hij te vondeling gelegd in Addis Abeba, Ethiopië. ,,Twee politieagenten brachten mij naar het dichtstbijzijnde weeshuis. Een paar maanden later werd ik geadopteerd door mijn Fryske heit en mem.’’

loading

Het programma was rond, maar Oerol gaat toch niet door

Het Terschellinger festival Oerol gaat toch niet door. De organisatie vindt het niet verantwoord , wegens de ontwikkelingen aan het coronafront.

‘Gezien de druk op onder andere de politie en de zorg op het eiland en daarbuiten is het niet verantwoord in juni het Oerol Festival op Terschelling te organiseren. Veiligheid voor iedereen staat natuurlijk voorop’, aldus een verklaring van het festival. Dit besluit is genomen ‘in nauw overleg met de gemeente Terschelling en de Veiligheidsregio Fryslân’.

Henk de Jong blikt terug op promotiefeest Cambuur

Trainer Henk de Jong trof maandag een selectie aan op het veld die nog verre van fit was na het uitbundige feest dat vrijdag na de promotie losbarstte en tot in de vroege uurtje van zaterdag duurde. ,,Mijn fysieke trainer had er het meeste last van’’, zei De Jong donderdag na de training lachend .

Toen de laatste alcohol uit de aderen was verdwenen, ging de knop om. De promotie was prachtig, maar nu moeten er ook fysieke prijzen worden gepakt. Het kampioenschap lonkt. ,,Als je je best doet, wordt dit een maand om nooit te vergeten’’, aldus De Jong.

loading

En verder in het nieuws:

* Seizoenkaarthouders van Cambuur kunnen zich tot maandag inschrijven voor een kaartje voor de wedstrijd tegen De Graafschap .

* Marrit Jasper volleybalt ook komend seizoen in de Italiaanse Serie-A. De 25-jarige international uit Sneek gaat spelen bij Cuneo .

* De politie-eenheid Noord-Nederland ontmantelde in 2020 246 hennepkwekerijen in Friesland, Groningen en Drenthe, dat zijn er 67 minder dan het jaar ervoor .

* Achttien studenten kunnen volgend schooljaar de collegebanken inschuiven door een beurs die hen is verleend door het uit de zestiende eeuw stammende Sjaerdemaleen in Franeker.

* Het aantal WW-uitkeringen in Friesland is in maart met ruim 330 uitkeringen afgenomen . In totaal telde Friesland eind maart 10.861 mensen in de WW.

Tip van de redactie:

* De route langs de miniature people die overal in Leeuwarden hun kleine avonturen beleven is mede door de lockdown enorm populair. Woensdag is er tafereel nummer vijftig aan toegevoegd .

* Start-ups bestaan bij de gratie van innovatie. Wat kunnen zij leren van de starters? Te gast zijn Josien Andringa, Wessel de Haan en Emile Stuy. Andringa is oprichter van Templer, een start-up die de uitzendwereld wil opschudden door de bemiddelingskosten fors te drukken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht